Ukida se uloga nalogodavca

Piše Pavle Ćosić

Beograd, Hag, Brisel, Njujork, 19. jun 2012. godine (Be92) – U skladu s praksom koja je zaživela u poslednjih pola veka vezanoj za atentate koji se vrše širom sveta, uglavnom po političkoj osnovi, a u kojoj uvek bivaju osuđivani neposredni izvršioci atentata, a nikad nalogodavci, rešeno je da se ubuduće ni ne vrši istraga o tome ko je atentat naručio.
Tužilac Međunarodnog suda za ljudska prava u Hagu Oto van Bjusken utvrdio je uvidom u dokumentaciju ovog i mnogih drugih lokalnih sudova, uključujući srpske, da nijednom u poslednjih 50 godina optužba za neko ubistvo za koje se veruje da je počinjeno iz političkih razloga nije došlo do toga da za njega odgovara onaj koji je ubistvo i naručio, čak ni u slučaju prinudnih samoubistava.
Njegov kolega, ministar pravosuđa u Evropskom parlamentu Piter Munk, na istom sastanku, održanom juče u Njujorku, potvrdio je ove nalaze i dodao da postoji više razloga da se nalogodavci za ubistva zakonski ne gone. Naime, u najvećem broju slučajeva oni su ta ubistva pošteno platili iz svog džepa, nikad to nisu činili bez opravdanih razloga i, na kraju, uvek su to činili u ime demokratije, prosperiteta i razvoja reformi. S druge strane, izvršioci, plaćene ubice, ti monstruozni zločinci, zaslužuju ono što im sudovi i izriču – drakonske kazne, najčešće od osam godina za neuspeli i 40 godina za uspeli atentat.
Sa ovom odlukom složili su se i naši predstavnici, ugledni pravnici iz Srbije, koji su takođe potvrdili da ni u Srbiji nije razrešen nijedan slučaj do stepena nalogodavca u poslednjih 50 godina i naveli da za tim nema nikakve potrebe, jer se najčešće radi o poštenim političarima koji su uglavnom još uvek na vlasti ili koji bi nezgodno mogli da posvedoče ponešto o nekom drugom. „Ovako smo svi mirni“, dodao je Jovan Jovanović iz Prvog opštinskog suda u Beogradu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *