Укида се улога налогодавца

Пише Павле Ћосић

Београд, Хаг, Брисел, Њујорк, 19. јун 2012. године (Бе92) – У складу с праксом која је заживела у последњих пола века везаној за атентате који се врше широм света, углавном по политичкој основи, а у којој увек бивају осуђивани непосредни извршиоци атентата, а никад налогодавци, решено је да се убудуће ни не врши истрага о томе ко је атентат наручио.
Тужилац Међународног суда за људска права у Хагу Ото ван Бјускен утврдио је увидом у документацију овог и многих других локалних судова, укључујући српске, да ниједном у последњих 50 година оптужба за неко убиство за које се верује да је почињено из политичких разлога није дошло до тога да за њега одговара онај који је убиство и наручио, чак ни у случају принудних самоубистава.
Његов колега, министар правосуђа у Европском парламенту Питер Мунк, на истом састанку, одржаном јуче у Њујорку, потврдио је ове налазе и додао да постоји више разлога да се налогодавци за убиства законски не гоне. Наиме, у највећем броју случајева они су та убиства поштено платили из свог џепа, никад то нису чинили без оправданих разлога и, на крају, увек су то чинили у име демократије, просперитета и развоја реформи. С друге стране, извршиоци, плаћене убице, ти монструозни злочинци, заслужују оно што им судови и изричу – драконске казне, најчешће од осам година за неуспели и 40 година за успели атентат.
Са овом одлуком сложили су се и наши представници, угледни правници из Србије, који су такође потврдили да ни у Србији није разрешен ниједан случај до степена налогодавца у последњих 50 година и навели да за тим нема никакве потребе, јер се најчешће ради о поштеним политичарима који су углавном још увек на власти или који би незгодно могли да посведоче понешто о неком другом. „Овако смо сви мирни“, додао је Јован Јовановић из Првог општинског суда у Београду.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *