U Srbiji nema pismenih ljudi

Piše Pavle Ćosić

Berlin, Beograd, 25. jun 2012. godine (Be92) – Prema istraživanjima koje je sproveo Institut za prosvetu Zapadnog Balkana iz Berlina u saradnji sa „Stratedžik marketingom“ iz Beograda, napokon je utvrđeno da u Srbiji uopšte nema funkcionalno pismenih ljudi.
Posle više godina nagađanja oko procenta nepismenih, naročito u poređenju sa zemljama u okruženju i EU, koji su se kretali od 30 do 77,4 odsto, najzad je definitivno ustanovljeno da u Srbiji uopšte nema ni jedan jedini pismeni građanin, osim nekoliko pripadnika nacionalnih manjina čiji je broj zanemarljiv (u istraživanju se navode i njihova imena). Ovo istraživanje koje je započelo novembra 2009. godine i okončano 20. juna ove godine, obuhvatilo je istraživanje nad 134.800 građana Srbije koji su za zadatak imali da rešavaju razne testove, od popunjavanja običnih formulara, preko pisanja pismenih sastava, pa sve do čitanja novina, knjiga i filozofskih eseja.
Nijedan od 134.800 građana nije pokazao elementarnu pismenost, što znači da nije umeo ni da pročita tekst, a kamoli da napiše rečenicu. Na ovaj način, Srbija je svrstana na poslednje mesto po nivou pismenosti u svetu, čime je Evropska komisija naložila Vladi Srbije da opismeni svoje građane u roku od deset godina, kako bi Srbija stekla status potencijalnog i mogućeg člana Evropske unije.
Dosad se verovalo da u Srbiji postoje ljudi koji čitaju novine, časopise, veb-portale i sajtove, knjige, da postoje oni koji znaju kog kandidata zaokružuju na izborima, ali je ovo istraživanje demantovalo sve te tvrdnje. Ispostavlja se da novinari ne umeju da pišu, nego da nasumice nabadaju tipke na tastaturi i time zavaravaju strane posmatrače. U istraživanju je utvrđeno da tobožnji urednici koji takođe ne umeju da čitaju i pišu, novinare biraju po rodbinskim i partijskim vezama. Takođe, postoji čitava „armija“ organizovanih kupaca dnevnih, nedeljnih i mesečnih izdanja koja kupuje te knjige isto samo da bi zavarala istraživače iz zemalja EU i Amerike. Čitava udruženja izdavačkih kuća i pisaca sa zamašnom godišnjom produkcijom i najvećim Sajmom knjiga na Balkanu, takođe su imali za cilj da pruže potpuno pogrešnu sliku o stanju na terenu.
„Nisu nas prevarili!“, izjavila je Beatris Bone iz Evropske komisije za procenu pismenosti Zapadnog Balkana.
Na pitanje novinara da li to znači da su nepismeni i Teofil Pančić, Svetislav Basara, Dobrica Ćosić i Ivan Čolović, gospođa Bone lakonski je odgovorila: „Nisu“.
U ovom istraživanju nije obrađivano Kosovo, ali dosadašnji rezultati pokazuju da broj nepismenih tamo ne premašuje desetak odsto.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *