19. јун – Срби траже слободу кретања и одштету

ЗУБИН ПОТОК – Мештани села у близини административног прелаза Брњак у Ибарском Колашину предали су у уторак представницима Кфора захтев за хитно успостављање слободе кретања на путевима који воде до њихових кућа и затражили надокнаду штете.

Та штета им је, како тврде, причињена у суботу када су припадници Кфора прекопали алтернативни пут који су Срби користили за прелазак у централну Србију.

Састанак је одржан у згради СО Зубин Поток, а присуствовали су представници села Бање, челници локалне самоуправе и чланови Кфоровог тима за везу и осматрање.

Потпреседник Општине Зубин Поток Срђан Ђуровић рекао је после састанка да су мештани села у близини прелаза Брњак у потпуној изолацији и да су за то одговорни војници Кфора који су се током суботње акције “понашали бахато без потребе”.

Мештани у писаном захтеву траже од Кфора да им омогући слободу кретања јер не могу ни до лекара, ђацима је онемогућено да данас полажу завршни испит у основној школи, а не могу да купе ни основне намирнице, рекао је ДЈуровић.

Према његовим речима, други део захтева односи на надокнаду штете коју су им припадници Кфора причинили јер су им покидали водоводну мрежу, погазили ливаде, оштетили шуме и усеве.

Ђуровић је истакао да је жеља мештана Ибарског Колашина да се сви проблеми решавају мирним путем и очекују да барикаде уклоне они који су их поставили.

“Људи ће бити принуђени да, уколико Кфор то не уради, сами уклоне препрека и оспособе путеве да би се на овом подручју избегла хуманитарна катастофа”, указао је Ђуровић.

Срби не желе да користе званичне прелазе на северу Косова јер су на њима косовски цариници.

Извор: Бета

Један коментар

  1. A drzava Srbija mudro cuti ili nema i ne zna sta da kaze i kako da se ponasa.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *