19. jun – Srbi traže slobodu kretanja i odštetu

ZUBIN POTOK – Meštani sela u blizini administrativnog prelaza Brnjak u Ibarskom Kolašinu predali su u utorak predstavnicima Kfora zahtev za hitno uspostavljanje slobode kretanja na putevima koji vode do njihovih kuća i zatražili nadoknadu štete.

Ta šteta im je, kako tvrde, pričinjena u subotu kada su pripadnici Kfora prekopali alternativni put koji su Srbi koristili za prelazak u centralnu Srbiju.

Sastanak je održan u zgradi SO Zubin Potok, a prisustvovali su predstavnici sela Banje, čelnici lokalne samouprave i članovi Kforovog tima za vezu i osmatranje.

Potpresednik Opštine Zubin Potok Srđan Đurović rekao je posle sastanka da su meštani sela u blizini prelaza Brnjak u potpunoj izolaciji i da su za to odgovorni vojnici Kfora koji su se tokom subotnje akcije “ponašali bahato bez potrebe”.

Meštani u pisanom zahtevu traže od Kfora da im omogući slobodu kretanja jer ne mogu ni do lekara, đacima je onemogućeno da danas polažu završni ispit u osnovnoj školi, a ne mogu da kupe ni osnovne namirnice, rekao je DJurović.

Prema njegovim rečima, drugi deo zahteva odnosi na nadoknadu štete koju su im pripadnici Kfora pričinili jer su im pokidali vodovodnu mrežu, pogazili livade, oštetili šume i useve.

Đurović je istakao da je želja meštana Ibarskog Kolašina da se svi problemi rešavaju mirnim putem i očekuju da barikade uklone oni koji su ih postavili.

“Ljudi će biti prinuđeni da, ukoliko Kfor to ne uradi, sami uklone prepreka i osposobe puteve da bi se na ovom području izbegla humanitarna katastofa”, ukazao je Đurović.

Srbi ne žele da koriste zvanične prelaze na severu Kosova jer su na njima kosovski carinici.

Izvor: Beta

Jedan komentar

  1. A drzava Srbija mudro cuti ili nema i ne zna sta da kaze i kako da se ponasa.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *