Индија успешно тестирала балистичку ракету

Photo: EPA

ЊУ ДЕЛХИ – Индија је данас успешно тестирала балистичку ракету “Агни-В” (“Ватра”), која може да достигне циљеве удаљене до 5.000 километара, јавио је телевизијски канал НДТВ позивајући се на званичне изворе.

Западне новинске агенције АП и Ројтерс наводе да “нова ракета с нуклеарним капацитетом омогућава први пут достизања главних градова Кине – Пекинга и Шангаја”.

Индијски премијер Манмохан Синг и министар одбране Арачкапарамбил Куриен Ентони (А.К. Антонy) честитали су индијским научницима на успешном тестирању, за које је министар одбране рекао да представља “прекретницу у индијском ракетном програму”, пренео је Франс прес.

Начелник Организације за одбрамбена истраживања и развој Виџај Кумар Сарасват рекао је да је сада Индија “ракетна сила”, навела је француска агенција.

Уочи лансирања, портпарол творца ракете, индијске Организације за одбрамбенуа истраживања и развој (Дефенсе Ресеарћ анд Девелопмент Организатион), Рави Гупта рекао је да ће оно представљати део “скока индијског стратешког потенцијала”.
Према извештајима медија, ракета је лансирана са полигона на острву Вилер код обале источне савезне државе Ориса.

Тестирање је требало да буде одржано јуче, али је одложено због, како је званично саопштено, лоших метеоролошких услова.
Индијска штампа описује ракету “Агни-В” као тростепену, дужине 17 метара и приближне тежине око 50 тона, која може да се користи са различитим врстама бојевих глава, укључујући нуклеарне, на удаљености већој од 5.000 километара, што је близу интерконтиненталном домету.

Раније је Сарасват рекао да ракета омогућава Индији да уђе у престижни клуб држава које имају интерконтиненталне балистичке ракете, домета минимун 5.500 километара.

АФП наводи да за сада нема званичне реакције Кине, али да је државни лист “Глобал тајмс” упозорио у свом уводнику Индију да “не треба да прецењује своју снагу”.

“Индија треба да буде свесна да је кинеска нуклеарна снага јача и поузданија”, наведено је у уводнику тог листа.
Балистичке ракете тог домета тренутно имају само сталне чланице Савета безбедности УН (Русија, САД, Кина, Велика Британија и Француска), а неколико земаља врши истраживања на таквим пројектима.

Према стручњацима Организације, “Агни-В” треба да буде још неколико пута тестирана и очекује се да ће бити спремна за предају на борбено дежурство 2014-2015. године.

 

Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *