21. април – Немачка и Аустрија шаљу додатне снаге на Косово

БЕРЛИН – На хитан захтев НАТО Немачка ће на Косово упутити снаге за брзу интервенцију, а разлог за то је бојазан од нових напетости и ескалације насиља на северу Косова уочи избора у Србији 6. маја, навео је у он лајн издању немачки лист “Шпигел”.

На хитан захтев НАТО, како пише лист, Немачка шаље на Косово 550 војника из Оперативних резервних снага (ОРФ), а појачаће их још 150 војника из Аустрије.

Оперативна команда Бундесвера у Потсдаму синоћ је, како наводи немачки лист, обавестила “одабране савезне посланике” да је Немачка пристала на захтев НАТО да упути додатне трупе као појачање Кфору.

Команда Бундесвера у Потсдаму је проценила да на северу Косова постоји напетост, као и ризик од ескалације насиља на читавом Косову. Таква ситуација је резултат непомирљивих позиција Србије и Косова око спровођења избора, као и већ постојеће нестабилности на северу Косова, оценила је команда, пише лист.

Немачки припадници ОРФ-а су пре неколико недеља постепено повучени са Косова, а сада би, према најновијем плану, требало да буду тамо враћени 1. маја.

На Косову је сада стационирано око 5.800 војника, од којих је 1.300 припадника немачких оружаних снага.

Министарство одбране Аустрије потврдило је данас да ће на Косово упутити додатних 150 војника.

Додатни број војника биће упућен због предстојећих избора у Србији, који треба да се одрже и на Косову, као и захтева Кфора, истакао је, у изјави агенцији АПА, Роберт Раутер из информативне службе Министарства одбране.

Тиме је потврдио писање немачке штампе да ће Аустрија и Немачка упутити додатних укупно 550 војника из Оперативних резервних јединица (ОРФ) до 1. маја.

Кфор је затражио појачање због пораста тензија на Косову.

Аустријски војници из састава ОРФ, који су били на Косову од избијања тензија прошлог лета након акције специјалних јединица косовске полиције “Росу”, повучени су почетком овог месеца.

Аустријска војска у саставу Кфора учествује са око 400 војника у регуларним условима.

Војници из батаљона ОРФ се шаљу на Балкан само према потреби и они треба да буду додатна подршка снагама које се налазе на терену у случајевима кризе и тензија.

Резервни батаљон, како је предвиђено, треба да помогне и у очувању мира и стварању сигурног окружења, у шта спадају и борба против трговине наркотицима, илегалног преласка границе и шверца наоружања.

Извор: Танјуг

Један коментар

  1. Jos nismo zaboravili za jednog poginulog Nemca 100 Srba da se strelja.
    Izgleda odlazeca vlast zeli da sto manje Srba ima u Srbiji posebno u juznom delu(KiM).

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *