21. april – Nemačka i Austrija šalju dodatne snage na Kosovo

BERLIN – Na hitan zahtev NATO Nemačka će na Kosovo uputiti snage za brzu intervenciju, a razlog za to je bojazan od novih napetosti i eskalacije nasilja na severu Kosova uoči izbora u Srbiji 6. maja, naveo je u on lajn izdanju nemački list “Špigel”.

Na hitan zahtev NATO, kako piše list, Nemačka šalje na Kosovo 550 vojnika iz Operativnih rezervnih snaga (ORF), a pojačaće ih još 150 vojnika iz Austrije.

Operativna komanda Bundesvera u Potsdamu sinoć je, kako navodi nemački list, obavestila “odabrane savezne poslanike” da je Nemačka pristala na zahtev NATO da uputi dodatne trupe kao pojačanje Kforu.

Komanda Bundesvera u Potsdamu je procenila da na severu Kosova postoji napetost, kao i rizik od eskalacije nasilja na čitavom Kosovu. Takva situacija je rezultat nepomirljivih pozicija Srbije i Kosova oko sprovođenja izbora, kao i već postojeće nestabilnosti na severu Kosova, ocenila je komanda, piše list.

Nemački pripadnici ORF-a su pre nekoliko nedelja postepeno povučeni sa Kosova, a sada bi, prema najnovijem planu, trebalo da budu tamo vraćeni 1. maja.

Na Kosovu je sada stacionirano oko 5.800 vojnika, od kojih je 1.300 pripadnika nemačkih oružanih snaga.

Ministarstvo odbrane Austrije potvrdilo je danas da će na Kosovo uputiti dodatnih 150 vojnika.

Dodatni broj vojnika biće upućen zbog predstojećih izbora u Srbiji, koji treba da se održe i na Kosovu, kao i zahteva Kfora, istakao je, u izjavi agenciji APA, Robert Rauter iz informativne službe Ministarstva odbrane.

Time je potvrdio pisanje nemačke štampe da će Austrija i Nemačka uputiti dodatnih ukupno 550 vojnika iz Operativnih rezervnih jedinica (ORF) do 1. maja.

Kfor je zatražio pojačanje zbog porasta tenzija na Kosovu.

Austrijski vojnici iz sastava ORF, koji su bili na Kosovu od izbijanja tenzija prošlog leta nakon akcije specijalnih jedinica kosovske policije “Rosu”, povučeni su početkom ovog meseca.

Austrijska vojska u sastavu Kfora učestvuje sa oko 400 vojnika u regularnim uslovima.

Vojnici iz bataljona ORF se šalju na Balkan samo prema potrebi i oni treba da budu dodatna podrška snagama koje se nalaze na terenu u slučajevima krize i tenzija.

Rezervni bataljon, kako je predviđeno, treba da pomogne i u očuvanju mira i stvaranju sigurnog okruženja, u šta spadaju i borba protiv trgovine narkoticima, ilegalnog prelaska granice i šverca naoružanja.

Izvor: Tanjug

Jedan komentar

  1. Jos nismo zaboravili za jednog poginulog Nemca 100 Srba da se strelja.
    Izgleda odlazeca vlast zeli da sto manje Srba ima u Srbiji posebno u juznom delu(KiM).

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *