Има ли овде Руса?

Пише Миодраг Зарковић

Америчким новцем наоштрени „аналитичари“ и „стручњаци“ за геополитику једва су дочекали прилику да, после још једне изборне победе Владимира Путина, испале припремљене увреде на рачун највеће земље света

 

Водећа београдска гласила, телевизије нарочито, били су протеклих дана преплављени критикама на рачун председника, забринутим освртима на економске изгледе, а поготово на стање људских права и слободу самих медија. Као никада у четворогодишњој владавини режима Тадић-Дачић, београдска гласила била су оштра и критична према набројаним појавама, односно према утицају председника на виталне аспекте државе и друштва.
Али, не српске државе и српског друштва. Таман посла! Овдашња „седма сила“ обрушила се громко на Русију, на највећу државу света, која је првог мартовског викенда поново изабрала Владимира Путина за свог председника. Наклоност руских гласача Путину, исказана већ трећи пут у овом веку, као да је означила почетак својеврсног такмичења у нападању, критиковању, па и вређању Русије.
Тачније, за почетак рафалне паљбе може се узети нешто што се догодило пре самих избора, у среду 29. фебруара, у емисији „Хоћу да знам“ на „Б92“, у којој су мишљења суочили Ђорђе Вукадиновић и Борка Павићевић. Иако се расправа све време вртела око наших европских интеграција, тада теме над темама у српском етру и српској штампи, док је Русија једва поменута, а Достојевски ни толико, Борка Павићевић је пред сам крај емисије пустила свом унутрашњем хипику на вољу и повишеним гласом, млатарајући рукама као да ће да опаучи некога, изрекла дрски простаклук:
„Мени је Достојевског, и душа, и свега тога, заиста прилично доста!“
Ето, особа која се дичи звањем драмског писца не само да је недопустиво вређала непревазиђеног књижевног великана – и тако подсетила на све малограђанске никоговиће управо из највећих романа Фјодора Михајловича – већ се наругала духовности као таквој, иако ни она није до тада била макар поменута. Наравно, водитељка Наташа Одаловић, непогрешиво вођена својим интелектуалним мањкавостима, бесрамну изјаву Борке Павићевић испратила је климањем главе, одобравајући тако један од најглупљих безобразлука у историји своје емисије, па и на телевизији на којој се иста приказује.
Непуних недељу дана касније, када је хорско вређање Руса и Русије узело маха, Наташа Одаловић је у студио поново довела два госта, али овог пута истомишљеника: Јована Теокаревића, професора „Факултета политичких наука“, и Јелену Милић, директорку извесног Центра за евроатлантске студије.
У овом тандему, јавности познатија је свакако Јелена Милић, нека врста Каламити Џејн овдашње пете колоне – не неустрашива и правична Каламити, какву су описивали холивудски вестерни, већ права, историјска Каламити Џејн, припроста сиротица која се за парче славе изборила намећући се истакнутим грубијанима Дивљег запада и петљајући се у њихове послове, иако им није била ни дорасла, ни вична. Каламити Јелена је, дакле, у наведеној емисији издекламовала предвидљиви репертоар паушалних, по потребама Вашингтона склепаних оцена на рачун српских војно-безбедносних структура (које Американцима изгледа сметају чак и овако разорене), али је уобичајену про-НАТО реторику надоградила снажним антируским изјавама. Она, финансирана из једне од ретких земаља која опозицију нема ни у траговима – Сједињених Држава – усудила се да држи вакелу о угроженој опозицији у Русији. О срозаним људским правима у Русији. О томе како је Србија напреднија и слободнија од Русије!
„Нема савременог културног утицаја Русије, на нас овде много више утичу ‘Фокс крајм’ и ‘Фокс лајф’, па и турске серије“, ликовала је Каламити Јелена, покушавајући да наметне закључак како је наводна блискост Србије и Русије пуки мит.
Јован Теокаревић није нимало заостајао за својом саговорницом. Слажући се са најцрњим увредама на рачун Русије, сумњајући у исправност целог изборног поступка и унапред се наслађујући сломом Русије који он прижељкује, Теокаревић је рекао и ово:
„Русија је држава од које практично ништа не можемо да научимо, осим да гледамо шта се лоше ради, као што су били ови нефер и непоштени избори, на којима је победио фаворизовани кандидат“.
Све у свему, телевизија и њени гости којима смета и један Достојевски, наравно да може само да бљује ватру по Путину, не водећи при том рачуна о „реалности“ и о томе како смо ми „мали народ“, што су све изговори који се користе за слепо додворавање Западу. Зато је сада, после овог, најновијег таласа антируске хистерије, још разумљивија реакција амбасадора Конузина, септембра прошле године. Када овакве гадости изговарају о Русима и Русији пред камерама, замислите шта су све у стању да кажу на њиховим опскурним форумима!

5 коментара

  1. Bezmalo odraz zapadne kulture , mislim da je poznat sirom sveta. A ovde ulazi u trku i odraz nekulture nekih nasih poedinaca i to nama na uvid ko tu spada. Ko ce drugi nego dramski umetnici, pisci ,glumci o vecini politicara i da ne govorim. Naravno cas izuzecima imamo mi i te kako normalne i pametne, samo neznam kako se ovi dokopase ovih pozicija. Kako bilo vidimo kakva klika nas vodi i bruka naravno ako gospodi ne odgovara sredina niko ih ne zadrzava da idu tamo gde je njima bolje ,zapad je pun mogucnosti raskalasnog zivota ,seksa , narkotika a da nema Rusa i jos po nekih sa Dostojevskim i dusama zapad nikada nebi upoznao kulturu i ovako neznaju sta je to. Mislim da ova gospodja tamo pripada mozda bi bila vidjenija u drustvu. Mi smo suvise prost za zapadnu kulturu.

  2. Pas laje vetar nosi!

  3. pa kad moze Cedomir Jovanovic da kaze da je RS genocidna tvorevina i da mu nefali dlaka sa glave(mislim na sudstvo koje je duzno da stiti ustav Srbije i bezbednost) a on je predstavnik daj boze 3% glasaca od 40%(ostale ne zanima politika?)izaslih na izbore(strava sistem izbora???)Sto nebi i ostali pljuvali po Srbiji i Rusiji kad znaju da ih niko nece kaznjavati vec ce ih jos i milovati po glavi(mislim na ovu sadasnju vlast)ali braco petokolonasi Rusi vam oprostiti nece vasa imena se vec nalaze na spiskovima kao sto sada neko od vas pregledava internet (bezbednost)umesto da pregledava kuce i knjige kriminalaca za koje i vrapci na grani znaju i koji su izgleda postali i vasi rodjaci(okumilo se to)Toliko od ovog prostog coveka iz naroda koji nije tako visoko skolovan kao doticni gore navedeni.

  4. Dovedite mene na televiziju da ja kao prost narodni covek malo razgovaram sa tim obrazovanim gospodjama i gospodom da malo povecamo gledanost.Da gu bre pitajem za sto se djigerisu?$#%^&* breeee

  5. Нећемо у ЕУ

    Опет можемо рећи:,,Има ли овде Срба?”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *