14. фебруар – Конузин: Албански екстремисти чекају шансу

Амбасадор Русије у Србији Александар Конузин оцењује да ситуација на Косову може да угрози безбедност „не само на Косову, него и у региону, па и шире“.

Какав је ваш став о референдуму који одржавају четири општине на северу?

– Русија у потпуности разуме Србију и сву проблематику у вези са Косовом. Верујем да постоји могућност да Србија нађе начин да испољи свој став.

Да ли та ситуација може да угрози безбедност на Косову и да се то одрази на стабилност региона?

– Проблеми севера Покрајине могу довести до неповољног развоја ситуације и бојим се да би то могле изазвати екстремистичке групе међу Албанцима. Дакле, проблеми су могући, могуће су провокације не само према српској мањини, него и према припадницима осталих националних, неалбанских групација на Косову и Метохији. То може да угрози стабилност, али и отежа напоре Србије да се пронађе решење.

Да ли се овде ради о завршници процеса покоравања Срба у Покрајини ради стварања „велике Албаније“?

– Стварање „велике Албаније“ било би велико зло и јасно је да Албанци претендују да населе сва подручја на која имају претензије. Уз добру вољу, могло би се доћи до решења које би одговарало свима. Нажалост, код Албанаца је присутна тежња да живе у етнички чистим државама.

Да ли је дошло до модификације политике Београда према Косову, у смислу да се оно боље брани после ваше изјаве на скупу о безбедности и питања: „Има ли овде Срба?“

– Уочио сам вољу свих српских политичких снага да се ангажују на проналажењу решења.

Извор: Правда

3 коментара

  1. Gospodine KONUZIN…U Svoje ime i mnogih mojih istomisljenika-SACUVAJTE NAM PRAVOSLAVLJE I SRBIJU…A sa ovim Sljamom smrdljivim Pro-Srpskim sami cemo da se kako mi znamo obracunamo…BOG sa RUSIJOM cuva SRBIJU.

  2. Albanski ekstremisti cekaju sansu…Docekace-HUJ…I nasa BRACA Cekaju Sansu…Aerodrom u NISU vas prima…Vreme Jelcina je Proslo…Samo nemojte da KASNITE…VI ZNATE SA SRBIMA STA STE…A MI bez VAS NISTA…BOG CUVA PRAVOSLAVNE….Amin BOZE.

  3. Светлост и топлина

    Само крените са насиљем према Србима и оде ваша “надгледана”
    држава.Сви који су вас признали – повући ће лепо ПРИЗНАЊЕ.То ће
    лепо наш побратим РУС потврдити и пре него помислите да то урадите.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *