14. februar – Konuzin: Albanski ekstremisti čekaju šansu

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Konuzin ocenjuje da situacija na Kosovu može da ugrozi bezbednost „ne samo na Kosovu, nego i u regionu, pa i šire“.

Kakav je vaš stav o referendumu koji održavaju četiri opštine na severu?

– Rusija u potpunosti razume Srbiju i svu problematiku u vezi sa Kosovom. Verujem da postoji mogućnost da Srbija nađe način da ispolji svoj stav.

Da li ta situacija može da ugrozi bezbednost na Kosovu i da se to odrazi na stabilnost regiona?

– Problemi severa Pokrajine mogu dovesti do nepovoljnog razvoja situacije i bojim se da bi to mogle izazvati ekstremističke grupe među Albancima. Dakle, problemi su mogući, moguće su provokacije ne samo prema srpskoj manjini, nego i prema pripadnicima ostalih nacionalnih, nealbanskih grupacija na Kosovu i Metohiji. To može da ugrozi stabilnost, ali i oteža napore Srbije da se pronađe rešenje.

Da li se ovde radi o završnici procesa pokoravanja Srba u Pokrajini radi stvaranja „velike Albanije“?

– Stvaranje „velike Albanije“ bilo bi veliko zlo i jasno je da Albanci pretenduju da nasele sva područja na koja imaju pretenzije. Uz dobru volju, moglo bi se doći do rešenja koje bi odgovaralo svima. Nažalost, kod Albanaca je prisutna težnja da žive u etnički čistim državama.

Da li je došlo do modifikacije politike Beograda prema Kosovu, u smislu da se ono bolje brani posle vaše izjave na skupu o bezbednosti i pitanja: „Ima li ovde Srba?“

– Uočio sam volju svih srpskih političkih snaga da se angažuju na pronalaženju rešenja.

Izvor: Pravda

3 komentara

  1. Gospodine KONUZIN…U Svoje ime i mnogih mojih istomisljenika-SACUVAJTE NAM PRAVOSLAVLJE I SRBIJU…A sa ovim Sljamom smrdljivim Pro-Srpskim sami cemo da se kako mi znamo obracunamo…BOG sa RUSIJOM cuva SRBIJU.

  2. Albanski ekstremisti cekaju sansu…Docekace-HUJ…I nasa BRACA Cekaju Sansu…Aerodrom u NISU vas prima…Vreme Jelcina je Proslo…Samo nemojte da KASNITE…VI ZNATE SA SRBIMA STA STE…A MI bez VAS NISTA…BOG CUVA PRAVOSLAVNE….Amin BOZE.

  3. Svetlost i toplina

    Samo krenite sa nasiljem prema Srbima i ode vaša “nadgledana”
    država.Svi koji su vas priznali – povući će lepo PRIZNANJE.To će
    lepo naš pobratim RUS potvrditi i pre nego pomislite da to uradite.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *