12. фебруар – Ријасет Исламске заједнице у БиХ: Дорис Пак је Додиков плаћеник

фото: Архива

Ријасет Исламске заједнице у БиХ оптужио је европске парламентарце Дорис Пак  и Бастијана Белдера за екстремизам и вођење психолошког и пропагандног рата против босанских муслимана.

– Ти екстремистички ставови, под плаштом борбе против само њима знане исламске и муслиманске претње Европи, одговорни су за тешке патње, злочине и масовна страдања муслимана Бошњака, укључујући и геноцид – поручују из ИЗ.

Ова реакција уследила је после најаве да спољнополитички комитет Европског парламента припрема резолуцију којом ће позвати ИЗ да се јасно негативно изрази о јачању вехабизма у БиХ.

Из одговора Паковој и Белдеру да шире предрасуде и јавно неповерење према муслиманима, да их омаловажавају и чак призивају на прогон муслимана због предрасуда, мржње или неодговорне политике.

Ријасет ИЗ одбацио је оптужбе за вехабизам, као и раније оптужбе за исламски фундаментализам и исламски тероризам и изразио сумњу да би нова резолуција “могла бити наговештај новог политичког заокрета који у Европи неће толерисати друго и другачије”.

После теза о “жртви” и “геноциду”, муслимански верски врх у Сарајеву сада употребљава и нову тезу о “инквизицији”, коју је раније упутио Католичкој цркви, а сада и Европском парламенту, одговарајући на критике због јачања вехабизма у БиХ.

Осим тога, реис ИЗ у БиХ Мустафа Церић у петак је поново стао у заштиту Бошњака оптужених за ратне злочине у логору “Силос” и позвао бошњачки народ да се “пробуди” и да “не чека да их једног по једног одводе”.

– Пробуди се, мој народе, и немој чекати да једног по једног одводе, па кад нас све одведу да тек онда схватимо да је требало бранити слободу и право свога брата, како бисмо сачували своју властиту слободу и право – рекао је Церић верницима у џамији у Хаџићима, пренела је Срна.

Церић је поново затражио да се ухапшеним Хаџићанима осумњиченим за злочине у “Силосу” “одмах и безусловно омогући одбрана са слободе”.

“Силос” је био мучилиште за више од 600 Срба, од којих 24 није дочекало ослобађање. Међу убијенима је било жена, деце и старијих од 80 година. Логор је формиран почетком рата 1992. године, а затворен је 27. јауара 1996, два месеца после потписивања Дејтонског споразума. Због злочина у “Силосу” ухапшено је осам Бошњака.

Извор: Агенције

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *