12. februar – Rijaset Islamske zajednice u BiH: Doris Pak je Dodikov plaćenik

foto: Arhiva

Rijaset Islamske zajednice u BiH optužio je evropske parlamentarce Doris Pak  i Bastijana Beldera za ekstremizam i vođenje psihološkog i propagandnog rata protiv bosanskih muslimana.

– Ti ekstremistički stavovi, pod plaštom borbe protiv samo njima znane islamske i muslimanske pretnje Evropi, odgovorni su za teške patnje, zločine i masovna stradanja muslimana Bošnjaka, uključujući i genocid – poručuju iz IZ.

Ova reakcija usledila je posle najave da spoljnopolitički komitet Evropskog parlamenta priprema rezoluciju kojom će pozvati IZ da se jasno negativno izrazi o jačanju vehabizma u BiH.

Iz odgovora Pakovoj i Belderu da šire predrasude i javno nepoverenje prema muslimanima, da ih omalovažavaju i čak prizivaju na progon muslimana zbog predrasuda, mržnje ili neodgovorne politike.

Rijaset IZ odbacio je optužbe za vehabizam, kao i ranije optužbe za islamski fundamentalizam i islamski terorizam i izrazio sumnju da bi nova rezolucija “mogla biti nagoveštaj novog političkog zaokreta koji u Evropi neće tolerisati drugo i drugačije”.

Posle teza o “žrtvi” i “genocidu”, muslimanski verski vrh u Sarajevu sada upotrebljava i novu tezu o “inkviziciji”, koju je ranije uputio Katoličkoj crkvi, a sada i Evropskom parlamentu, odgovarajući na kritike zbog jačanja vehabizma u BiH.

Osim toga, reis IZ u BiH Mustafa Cerić u petak je ponovo stao u zaštitu Bošnjaka optuženih za ratne zločine u logoru “Silos” i pozvao bošnjački narod da se “probudi” i da “ne čeka da ih jednog po jednog odvode”.

– Probudi se, moj narode, i nemoj čekati da jednog po jednog odvode, pa kad nas sve odvedu da tek onda shvatimo da je trebalo braniti slobodu i pravo svoga brata, kako bismo sačuvali svoju vlastitu slobodu i pravo – rekao je Cerić vernicima u džamiji u Hadžićima, prenela je Srna.

Cerić je ponovo zatražio da se uhapšenim Hadžićanima osumnjičenim za zločine u “Silosu” “odmah i bezuslovno omogući odbrana sa slobode”.

“Silos” je bio mučilište za više od 600 Srba, od kojih 24 nije dočekalo oslobađanje. Među ubijenima je bilo žena, dece i starijih od 80 godina. Logor je formiran početkom rata 1992. godine, a zatvoren je 27. jauara 1996, dva meseca posle potpisivanja Dejtonskog sporazuma. Zbog zločina u “Silosu” uhapšeno je osam Bošnjaka.

Izvor: Agencije

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *