U osnovne škole uvodi se predmet „poznavanje Evrope“

Piše Pavle Ćosić

Šabac, 28. decembar 2011. godine (Be92) – Od 1. januara 2012. godine u sve osnovne škole u Srbiji uvešće se kao obavezan predmet nazvan poznavanje Evrope. Odluku je doneo „Centar za moderno delovanje“ i na nju se ne može uticati na bilo koji način budući da je ovlašćenje za donošenje ove odluke obznanila Angela Merkel.

 

Iz CMD-a poručuju da će na ovaj način drastično biti smanjena nezaposlenost. Ovaj predmet predavaće svi oni koji podržavaju evropske integracije, znaju engleski jezik i samo treba da polože zakletvu da će za Evropu dati i svoj život. Sredstva za njihove plate biće dodeljena iz budžeta. Udžbenik je objavljen još prošle godine na engleskom jeziku, na kojem će se predmet i odvijati. Časovi će se održavati svakog dana osim nedeljom, što znači da će učenici subotom dolaziti u školu na 45 minuta, što je, po rečima Željka Pavićevića, predsednika Centra, malo nepopularna mera, ali da nije moglo drugačije jer po Zakonu ne sme da se održava više od sedam časova dnevno. Takođe, najbolji učenici iz ovog predmeta imaće priliku da se takmiče ne samo u zemlji nego i u celoj Evropi. Već u junu naredne godine biće održano regionalno takmičenje u Kumrovcu, a Srbija će imati pravo na tri predstavnika, odnosno četiri ukoliko dobije status kandidata. Prvih deset plasiranih takmičiće se na Evropskom prvenstvu u julu 2012. godine u Bonu, nekadašnjem glavnom gradu Savezne republike Nemačke, a pobednik će biti nagrađen letovanjem za celu porodicu u Makarskoj, u trajanju od nedelju dana u hotelu B kategorije.
Prošlogodišnji pobednik, maloletni J. M. iz Slovenije, biće gost Beograda za Svetog Savu, u Osnovnoj školi Kralj Petar, gde će demonstrirati svoje znanje tako što će abecednim redom unatraške navesti imena svih španskih sela.

Jedan komentar

  1. Zar ta problematika već nije “pokrivena” geografijom?

    Ili “Poznavanje evrope” treba da ima specifičan pristup i odgovori klincima na logično pitanje – “A zašto nas naša vlast i mediji očajnički pokušavaju ugurati u Evropu, kad Srbi već više vijekova nastanjuju jugoistočni dio tog kontinenta?”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *