У основне школе уводи се предмет „познавање Европе“

Пише Павле Ћосић

Шабац, 28. децембар 2011. године (Бе92) – Од 1. јануара 2012. године у све основне школе у Србији увешће се као обавезан предмет назван познавање Европе. Одлуку је донео „Центар за модерно деловање“ и на њу се не може утицати на било који начин будући да је овлашћење за доношење ове одлуке обзнанила Ангела Меркел.

 

Из ЦМД-а поручују да ће на овај начин драстично бити смањена незапосленост. Овај предмет предаваће сви они који подржавају европске интеграције, знају енглески језик и само треба да положе заклетву да ће за Европу дати и свој живот. Средства за њихове плате биће додељена из буџета. Уџбеник је објављен још прошле године на енглеском језику, на којем ће се предмет и одвијати. Часови ће се одржавати сваког дана осим недељом, што значи да ће ученици суботом долазити у школу на 45 минута, што је, по речима Жељка Павићевића, председника Центра, мало непопуларна мера, али да није могло другачије јер по Закону не сме да се одржава више од седам часова дневно. Такође, најбољи ученици из овог предмета имаће прилику да се такмиче не само у земљи него и у целој Европи. Већ у јуну наредне године биће одржано регионално такмичење у Кумровцу, а Србија ће имати право на три представника, односно четири уколико добије статус кандидата. Првих десет пласираних такмичиће се на Европском првенству у јулу 2012. године у Бону, некадашњем главном граду Савезне републике Немачке, а победник ће бити награђен летовањем за целу породицу у Макарској, у трајању од недељу дана у хотелу Б категорије.
Прошлогодишњи победник, малолетни Ј. М. из Словеније, биће гост Београда за Светог Саву, у Основној школи Краљ Петар, где ће демонстрирати своје знање тако што ће абецедним редом унатрашке навести имена свих шпанских села.

Један коментар

  1. Сергеј

    Зар та проблематика већ није “покривена” географијом?

    Или “Познавање европе” треба да има специфичан приступ и одговори клинцима на логично питање – “А зашто нас наша власт и медији очајнички покушавају угурати у Европу, кад Срби већ више вијекова настањују југоисточни дио тог континента?”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *