Руска зима и арапско пролеће

Пише Милорад Вучелић

Када би се размишљало по увреженим идеолошким шемама, очекивало би се да су се у Америци и осталим државама  Запада највише забринули и  препали због успеха комуниста на последњим парламентарним изборима у Русији. Комунисти су све са плакатима Стаљина и Че Геваре освојили око 20 одсто гласова.
Ни говора о томе. Англосаксонске демократе, либерале и неолиберале то је само додатно подстакло на акцију, која се већ одвија, и уклопило се у њихове старе историјске интересе и нешто мало осавремењене старе сценарије. Постојећи протести против Путина и Јединствене Русије, уз отворени подстицај и подршку Хилари Клинтон и целог арсенала који уз то иде ( као и уз мизерно навијачко учешће медија у Србији),  немају довољно снаге да омогуће снежну зиму у Москви, а камоли арапско пролеће у Русији које наручује и којим прети амерички сенатор Мек Кејн.
Либерали, борци за људска права и демократију, већ су изашли на игралиште, а  размештени су, нажалост, и у самом врху власти, али сада су на реду стари добри комунисти који на позив лидера Генадија Зјуганова морају да истрче на терен. Централни комитет Комунистичке партије Руске Федерације наредио је својим присталицама да у недељу, 18. децембра, окупирају центар Москве. Нема, додуше, Лењина и нема запечаћеног воза из Цириха који несметано пролази територију непријатељске Немачке и долази преко Финске у Петерсбург, нема цара Николаја, а Русија није у рату. Ту је данас Русија која постаје свесна своје величине и одговорности у свету и ту је Владимир Путин. И указала се згодна прилика да се и једно и друго сруши. План је прилагођен, старе улоге су подељене новим глумцима, али интерес је исти: Русију бацити на колена и крваво је забавити унутрашњим сукобима.

 

Непосредни, јавно и званично означени циљ је Владимир Путин. Англосаксонцима је за обарање режима у Русији требало дванаест година, од 1905. до 1917. године. За избацивање Русије из Првог светског рата, револуционарне декрете о миру и Брест-Литовску капитулацију Немцима је требало знатно мање времена, а у оквиру тих истих дванаест година. Какав је овога пута рок предвиђен за Путина и Русију тачно не знамо,али знамо да је реч о великој нервози, ђаволском убрзавању и, надамо се, погрешним претпоставкама да ће онај ко је лакше ослабљен почети да прави тешке грешке. И да при том неће обратити пажњу на историјске аналогије и крајње препознатљиве намере непријатеља. Тај антируски и антипутиновски план се неће прекидати и од њега се неће одустајати. Никакве ту идеологије нема, нема ту ни привидног страха од повратка комунизма и револуције, нити било какве бриге за демократију. Сваки и било који и било какав идеолошки аргумент је драгоцен под једним јединим условом : да погађа и слама Русију. И само то и ништа више. У најбољем случају, реч је само о нијансама лажно учених. Да ли је неком, примера ради, од чувених западних демократа икада пало на памет да похвали Путина због тога што је легалистички и демократски испоштовао Устав Русије и није се на претходним изборима кандидовао за председника.
Не можемо ни замислити на коју и колику би демократску подршку западних земаља наишао неко ко би био у стању да топовским гранатама заспе  Кремљ или Бели дом руског Парламента, као што  је то урадио Борис Јељцин 1993. године.
Улоге су, дакле, поново подељене и зна се ко шта и у чију корист ради, али ће исход  бити знатно друкчији него у ранијим историјским приликама. Руска зима никада превише не касни и траје довољно дуго када је непријатељ у питању. Дакле, са евроатлантског Запада ништа ново.
Што се нас тиче све је у реду. Нашу Скупштину не треба бомбардовати јер она је већ толико испонижавана од владе и њених чиновника да јој ништа више и не треба. Званична Србија  неће да помогне Русији ни толико да њени камиони са хуманитарном помоћи стигну онима којима су намењени – Србима на Косову. Она се не меша у дешавања у Србији коју иначе као прерију  преграђује како ко и где хоће. Данас Шиптари, званични бриселски  ЕУ Срби и ЕУЛЕКС, на Јарињу и Брњаку, а затим „Фијат“ у  Крагујевцу, колико сутра неко други на неком другом месту…Званична и медијска Србија, дакле, не може ни да омогући свом народу да прими помоћ руског народа. Оно што су руским хуманитарним конвојима помоћи Србима урадили Мађари 1999. године, сада чини ЕУ, али уз помоћ српског режима и прихватања те чувене  границе са интегрисаним управљањем.
Хуманитарна помоћ Русије биће Србима на Косову све потребнија судећи по наступу Драгана Ђиласа на Главном одбору ДС-а, када је из гласа закукао да се за Косово одваја и превише српског новца који би они иначе умели много боље да стуцају.
У међувремену се званично и медијски обилато сваки отпор условима које пред Србију поставља Брисел квалификује као екстремизам и криминал. И код нас су на антисрпском и антидржавном послу окупљени  и  бивши комунисти, данашњи социјалдемократи и либерали.
У изнудици су највиши представници српског режима добили напрасне изливе искрености и јавно признали да је услов за кандидатуру у ЕУ било и остало признавање независности Косова. Посегнули су за личном искреношћу да би забашурили своју одговорност за беспризорно лагање народа. Као прави преваранти они мисле да исказивањем личне искрености могу доказати исправност своје политике. Причама о маси несрећних и катастрофалних последица хтели би да сакрију прави узрок несрећа, а то је њихова политика.
А како је стварно изгледао европски сан у који су медијски и режимски Срби срећно утонули 8. децембра увече? Легли су у постељу са Робертом Купером, а уздајући се у Саркозија  провели  љубавну ноћ са Штефаном Филеом, ложећи се при том на Ван Ромпеја и сањајући чари Кетрин Ештон, Емануела Бароза или Едите Тахири, потом су се  у рану зору  нашли у истој тој постељи у којој  поред њих лежи обнажени Хашим Тачи.
И на све то, тада се на њихову несрећу, 9. децембра, појављује на јави и у пуном сјају неглижирана Ангела Меркел и избацује их из кревета. Чун се љуљну, оде санак пусти. Па, сада, коме је жао што тај сан није досањао, нека издржи до нове прилике у марту догодине, баш када у Русију стигне арапско пролеће.

 

13 коментара

 1. Ruska Federacija nije Libija! Nece moci!

 2. Sančo Pansa

  Amerika kao da želi da zaustavi vrijeme i vrati se na 1999go. kada su imali mogućnost da uvuku Rusiju u Rat klasičnim naoružanjem i tako je iscrpe do totalnog sloma. Tada su svi jako bili uzbuđeni a ponajviše Olbrajtova. Međutim, na našu i radost Rusa, ONDA SE DESIO PUTIN i sve se radikalno promjenilo. Ima se utisak da su SAD sebi nabacile omču, tako što su otvorili nekoliko frontova a broj pouzdanih prijatelja im se smanjio. Skoro da su sasvim izgubili lojalnost starih NATO saveznika. Dok se broj moćnih Zemalja u svijetu neumoljivo povećava iz dan u dan. Vjerujem da će se EU svesti na jezgro starih10-12 evropskih država, Kina je već gorostas, Rusija sa Putinom i Medvedevim i svojim nuklearnim potencijalom. SAD bi trebalo za sledećih 5-10godina Izraelu da počisti sve naprijatelje u okruženju, dok se oni tim budu bavili ovi predhodni će da narastu do nesagledivih visina. Uzdam se i navijam za bratsku Rusiju i dvojac PUTIN-MEDVEDEV!!!

 3. Potpuno se slažem sa tekstom.Dok je Rusije postoji i nada da se svet može vratiti sa STRANPUTICE.No više nisam siguran da se i tamo negde može desiti arapsko proleće.

  • Ne treba pocenjivati zapadnu rušilačku snagu (terorizam, revolucije, bolesti, manipulacije novcem, korupciju, skrivanje vlasništva…).
   Bžežinski je dao rešnje za prevrate rekaviši da se oni mogu zaustaviti samo odlučnom akcijom dok su u začetku, tj. sad i da će vlasnici banaka i korporacija (čitaj zapad) odgovoriti mnogo oštirje Rusiji nego što iko očekuje.
   Doviđenja do oslobođenja!

 4. … o tom, potom… Nego, g-dine Vucelicu, da li se razmislja o izdavanju DNEVNOG lista – kao “Dnevni pecat” ili sl. ???? Samo da pise istinu ( pravu a ne “zutu” – koja moze da ima skrivenog otrova) …. Ispada, da nema cisto srspkog dnevnog lista… Jer i oni koji se tako predstavljaju – zapravo su -“kontaminirani” vazalsko -kvislinskim zloduhom ?! Kao citalac
  Pecata – kupovao i i ‘dnevnu’ verziju, a verovatno ne bi bio jedini ?! Mislim, da u Srbiji ima dobrih novinarskih pera, za ozbiljan poduhvat ?!
  A sinoc, na “u -tisku” pohvaljenog “uzgajalista spin-doktora” pitaju se “Sta je zapravo istina” ?! Takvo pitanje je, u prisustvu Istine postavio i Pontije Pilat ” Sta je istina” ( Jn. 18.38) ???!! Veoma tuzno – i proreceno, za one koji ne vole istinu ( 2 Solunjanima 2. 10-12) ???!!!

  • svako ko je i malo svestan podrzao bi ovu ideju o dnevnom listu pecat,da se otvore oci zavedenima,srbija se sacuvati mora,a siptari neka sanjaju nezavisnost,to nikad da dobiju nece,uvek ce da budu pod patronatom nekoga,jer oni sami nisu sposobni opstinu da vode,a ne drzavu,koji su oni to svetski um dali da se pamti to divlje pleme,ko zna odakle su dosli za turcima,a pod srbima na kosmetu ih vise nikad biti nece,i albanija ce im biti unistena.ko sa djavolom tikve sadi,o glavu mu se biju!.

  • ПЕЧАТ – ДНЕВНИ ЛИСТ је генијална идеја.Госп.Милораде Вучелићу МОЛЕ ВАС сви поштени СРБИ да реализујете ову идеју јер народу фале истините дневне информације па макар на два листа и са најнижом могућом ценом да буде доступно народу ! ВОСТАНИ СЕРБИЈЕ – ЖИВЕЛА НАМ БРАТСКА ПУТИНОВА РУСИЈА

 5. Rijeko Volgo pozdravlja te Drina
  Sačuvaj nam Vladimir Putina!

 6. Nije se saliti sa zapadom.Imaju vjekovno iskustvo u zadavanji jada istoku.Imaju para,a nas,slovenski,narod voli pare.a i ono “za rodinu” nije vise tako stabilno,dolar(euro) je sada i za nas Bog savaot.Vise nista nije sveto mimo dolara.Putinu su njegovi najopsniji.Da su nasi narodi podrzali Jugoslaviju niko ju nebi srusio,ali sto rekao Putin necemo biti veci Srbi od Srba,tako i za ovo.Dakle neka mu (Putinu) je bog u pomoci,a nama ostaje da cekamo i da se nadamo najboljem.

 7. Naravno da ce zapadne sile upotrebiti sve da razbiju rusko jedinstvo. Samo rusi nisu sto i srbi pa da se mogu kuputi za par pisljivih dolara. Nisu ni srbi bili takovi pred 30-40 g kad je po zemlji bog hodao, nije bilo izdajnika jer se znalo kako zavrsavaju. Svaka drzava ima prava da stiti svoje drzavne interese pa i po cenu necijeg zivota. Ja sam na zapadu 35 g ali jos nkad nisam cuo da je neko u njemackom Bundestagu rekao nesto protiv svoje zemlje a kamoli da je pokusao da otcepi neki dio ili da pokloni nekome svoj teritorij. Kad su bombadirali Jugoslaviju samo je jedan covek u Bundestagu bio protiv toga cini i se da se zove Schtrebele koji je izasao na govornicu i rekao da se stidi u ovom momentu da je njemac. Schred mu je odmah odgovorio i rekao da oni nece trpeti u Bundestagu petu kolonu. Ista stvar je i sa rusima, tamo ne moze da se pojavi neki Cedomir Jovanovic i da glasa protiv drzavne politike jer to je neprijateljsko delovanje a ne borba misljenja. Putin je dobro skolovan covek i specijalista je za specijalne ratove tako da zapad sa njim nema nikakovih sansi. I u Kini su pokusali da nagovore studente dfda naprave prevrat ali su zgazeni tenkovima a kina je 10 g kasnije najveca sila na svetu. Bez arapskog proljeca u Beogradu nema napredka, ja sam u to ubedjen. Srbi su svoju slobodu uvek placali potocima krvi, tako ce biti i ovoga puta. Povjest je uciteljica zivota. Neka zive nasa braca rusi i neka pokazu Obami da je smesan sa svojim pokusajima.

 8. Gospodine Vucelicu neko je predlozio da napravite jedne dnevne novine.Zaista ideja nije losa mislim da bi imali najvise citane novine narod je umoran od lazi.Mislim da narod to zasluzuje.Mislim da bi izlaskom takvih novina pala i politicka nepismenost.Jer vladajuca oligarhija servira samo lazi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *