Ruska zima i arapsko proleće

Piše Milorad Vučelić

Kada bi se razmišljalo po uvreženim ideološkim šemama, očekivalo bi se da su se u Americi i ostalim državama  Zapada najviše zabrinuli i  prepali zbog uspeha komunista na poslednjim parlamentarnim izborima u Rusiji. Komunisti su sve sa plakatima Staljina i Če Gevare osvojili oko 20 odsto glasova.
Ni govora o tome. Anglosaksonske demokrate, liberale i neoliberale to je samo dodatno podstaklo na akciju, koja se već odvija, i uklopilo se u njihove stare istorijske interese i nešto malo osavremenjene stare scenarije. Postojeći protesti protiv Putina i Jedinstvene Rusije, uz otvoreni podsticaj i podršku Hilari Klinton i celog arsenala koji uz to ide ( kao i uz mizerno navijačko učešće medija u Srbiji),  nemaju dovoljno snage da omoguće snežnu zimu u Moskvi, a kamoli arapsko proleće u Rusiji koje naručuje i kojim preti američki senator Mek Kejn.
Liberali, borci za ljudska prava i demokratiju, već su izašli na igralište, a  razmešteni su, nažalost, i u samom vrhu vlasti, ali sada su na redu stari dobri komunisti koji na poziv lidera Genadija Zjuganova moraju da istrče na teren. Centralni komitet Komunističke partije Ruske Federacije naredio je svojim pristalicama da u nedelju, 18. decembra, okupiraju centar Moskve. Nema, doduše, Lenjina i nema zapečaćenog voza iz Ciriha koji nesmetano prolazi teritoriju neprijateljske Nemačke i dolazi preko Finske u Petersburg, nema cara Nikolaja, a Rusija nije u ratu. Tu je danas Rusija koja postaje svesna svoje veličine i odgovornosti u svetu i tu je Vladimir Putin. I ukazala se zgodna prilika da se i jedno i drugo sruši. Plan je prilagođen, stare uloge su podeljene novim glumcima, ali interes je isti: Rusiju baciti na kolena i krvavo je zabaviti unutrašnjim sukobima.

 

Neposredni, javno i zvanično označeni cilj je Vladimir Putin. Anglosaksoncima je za obaranje režima u Rusiji trebalo dvanaest godina, od 1905. do 1917. godine. Za izbacivanje Rusije iz Prvog svetskog rata, revolucionarne dekrete o miru i Brest-Litovsku kapitulaciju Nemcima je trebalo znatno manje vremena, a u okviru tih istih dvanaest godina. Kakav je ovoga puta rok predviđen za Putina i Rusiju tačno ne znamo,ali znamo da je reč o velikoj nervozi, đavolskom ubrzavanju i, nadamo se, pogrešnim pretpostavkama da će onaj ko je lakše oslabljen početi da pravi teške greške. I da pri tom neće obratiti pažnju na istorijske analogije i krajnje prepoznatljive namere neprijatelja. Taj antiruski i antiputinovski plan se neće prekidati i od njega se neće odustajati. Nikakve tu ideologije nema, nema tu ni prividnog straha od povratka komunizma i revolucije, niti bilo kakve brige za demokratiju. Svaki i bilo koji i bilo kakav ideološki argument je dragocen pod jednim jedinim uslovom : da pogađa i slama Rusiju. I samo to i ništa više. U najboljem slučaju, reč je samo o nijansama lažno učenih. Da li je nekom, primera radi, od čuvenih zapadnih demokrata ikada palo na pamet da pohvali Putina zbog toga što je legalistički i demokratski ispoštovao Ustav Rusije i nije se na prethodnim izborima kandidovao za predsednika.
Ne možemo ni zamisliti na koju i koliku bi demokratsku podršku zapadnih zemalja naišao neko ko bi bio u stanju da topovskim granatama zaspe  Kremlj ili Beli dom ruskog Parlamenta, kao što  je to uradio Boris Jeljcin 1993. godine.
Uloge su, dakle, ponovo podeljene i zna se ko šta i u čiju korist radi, ali će ishod  biti znatno drukčiji nego u ranijim istorijskim prilikama. Ruska zima nikada previše ne kasni i traje dovoljno dugo kada je neprijatelj u pitanju. Dakle, sa evroatlantskog Zapada ništa novo.
Što se nas tiče sve je u redu. Našu Skupštinu ne treba bombardovati jer ona je već toliko isponižavana od vlade i njenih činovnika da joj ništa više i ne treba. Zvanična Srbija  neće da pomogne Rusiji ni toliko da njeni kamioni sa humanitarnom pomoći stignu onima kojima su namenjeni – Srbima na Kosovu. Ona se ne meša u dešavanja u Srbiji koju inače kao preriju  pregrađuje kako ko i gde hoće. Danas Šiptari, zvanični briselski  EU Srbi i EULEKS, na Jarinju i Brnjaku, a zatim „Fijat“ u  Kragujevcu, koliko sutra neko drugi na nekom drugom mestu…Zvanična i medijska Srbija, dakle, ne može ni da omogući svom narodu da primi pomoć ruskog naroda. Ono što su ruskim humanitarnim konvojima pomoći Srbima uradili Mađari 1999. godine, sada čini EU, ali uz pomoć srpskog režima i prihvatanja te čuvene  granice sa integrisanim upravljanjem.
Humanitarna pomoć Rusije biće Srbima na Kosovu sve potrebnija sudeći po nastupu Dragana Đilasa na Glavnom odboru DS-a, kada je iz glasa zakukao da se za Kosovo odvaja i previše srpskog novca koji bi oni inače umeli mnogo bolje da stucaju.
U međuvremenu se zvanično i medijski obilato svaki otpor uslovima koje pred Srbiju postavlja Brisel kvalifikuje kao ekstremizam i kriminal. I kod nas su na antisrpskom i antidržavnom poslu okupljeni  i  bivši komunisti, današnji socijaldemokrati i liberali.
U iznudici su najviši predstavnici srpskog režima dobili naprasne izlive iskrenosti i javno priznali da je uslov za kandidaturu u EU bilo i ostalo priznavanje nezavisnosti Kosova. Posegnuli su za ličnom iskrenošću da bi zabašurili svoju odgovornost za besprizorno laganje naroda. Kao pravi prevaranti oni misle da iskazivanjem lične iskrenosti mogu dokazati ispravnost svoje politike. Pričama o masi nesrećnih i katastrofalnih posledica hteli bi da sakriju pravi uzrok nesreća, a to je njihova politika.
A kako je stvarno izgledao evropski san u koji su medijski i režimski Srbi srećno utonuli 8. decembra uveče? Legli su u postelju sa Robertom Kuperom, a uzdajući se u Sarkozija  proveli  ljubavnu noć sa Štefanom Fileom, ložeći se pri tom na Van Rompeja i sanjajući čari Ketrin Ešton, Emanuela Baroza ili Edite Tahiri, potom su se  u ranu zoru  našli u istoj toj postelji u kojoj  pored njih leži obnaženi Hašim Tači.
I na sve to, tada se na njihovu nesreću, 9. decembra, pojavljuje na javi i u punom sjaju negližirana Angela Merkel i izbacuje ih iz kreveta. Čun se ljuljnu, ode sanak pusti. Pa, sada, kome je žao što taj san nije dosanjao, neka izdrži do nove prilike u martu dogodine, baš kada u Rusiju stigne arapsko proleće.

 

13 komentara

  1. Ruska Federacija nije Libija! Nece moci!

  2. Sančo Pansa

    Amerika kao da želi da zaustavi vrijeme i vrati se na 1999go. kada su imali mogućnost da uvuku Rusiju u Rat klasičnim naoružanjem i tako je iscrpe do totalnog sloma. Tada su svi jako bili uzbuđeni a ponajviše Olbrajtova. Međutim, na našu i radost Rusa, ONDA SE DESIO PUTIN i sve se radikalno promjenilo. Ima se utisak da su SAD sebi nabacile omču, tako što su otvorili nekoliko frontova a broj pouzdanih prijatelja im se smanjio. Skoro da su sasvim izgubili lojalnost starih NATO saveznika. Dok se broj moćnih Zemalja u svijetu neumoljivo povećava iz dan u dan. Vjerujem da će se EU svesti na jezgro starih10-12 evropskih država, Kina je već gorostas, Rusija sa Putinom i Medvedevim i svojim nuklearnim potencijalom. SAD bi trebalo za sledećih 5-10godina Izraelu da počisti sve naprijatelje u okruženju, dok se oni tim budu bavili ovi predhodni će da narastu do nesagledivih visina. Uzdam se i navijam za bratsku Rusiju i dvojac PUTIN-MEDVEDEV!!!

  3. Potpuno se slažem sa tekstom.Dok je Rusije postoji i nada da se svet može vratiti sa STRANPUTICE.No više nisam siguran da se i tamo negde može desiti arapsko proleće.

    • Ne treba pocenjivati zapadnu rušilačku snagu (terorizam, revolucije, bolesti, manipulacije novcem, korupciju, skrivanje vlasništva…).
      Bžežinski je dao rešnje za prevrate rekaviši da se oni mogu zaustaviti samo odlučnom akcijom dok su u začetku, tj. sad i da će vlasnici banaka i korporacija (čitaj zapad) odgovoriti mnogo oštirje Rusiji nego što iko očekuje.
      Doviđenja do oslobođenja!

  4. … o tom, potom… Nego, g-dine Vucelicu, da li se razmislja o izdavanju DNEVNOG lista – kao “Dnevni pecat” ili sl. ???? Samo da pise istinu ( pravu a ne “zutu” – koja moze da ima skrivenog otrova) …. Ispada, da nema cisto srspkog dnevnog lista… Jer i oni koji se tako predstavljaju – zapravo su -“kontaminirani” vazalsko -kvislinskim zloduhom ?! Kao citalac
    Pecata – kupovao i i ‘dnevnu’ verziju, a verovatno ne bi bio jedini ?! Mislim, da u Srbiji ima dobrih novinarskih pera, za ozbiljan poduhvat ?!
    A sinoc, na “u -tisku” pohvaljenog “uzgajalista spin-doktora” pitaju se “Sta je zapravo istina” ?! Takvo pitanje je, u prisustvu Istine postavio i Pontije Pilat ” Sta je istina” ( Jn. 18.38) ???!! Veoma tuzno – i proreceno, za one koji ne vole istinu ( 2 Solunjanima 2. 10-12) ???!!!

    • svako ko je i malo svestan podrzao bi ovu ideju o dnevnom listu pecat,da se otvore oci zavedenima,srbija se sacuvati mora,a siptari neka sanjaju nezavisnost,to nikad da dobiju nece,uvek ce da budu pod patronatom nekoga,jer oni sami nisu sposobni opstinu da vode,a ne drzavu,koji su oni to svetski um dali da se pamti to divlje pleme,ko zna odakle su dosli za turcima,a pod srbima na kosmetu ih vise nikad biti nece,i albanija ce im biti unistena.ko sa djavolom tikve sadi,o glavu mu se biju!.

    • PEČAT – DNEVNI LIST je genijalna ideja.Gosp.Milorade Vučeliću MOLE VAS svi pošteni SRBI da realizujete ovu ideju jer narodu fale istinite dnevne informacije pa makar na dva lista i sa najnižom mogućom cenom da bude dostupno narodu ! VOSTANI SERBIJE – ŽIVELA NAM BRATSKA PUTINOVA RUSIJA

  5. Rijeko Volgo pozdravlja te Drina
    Sačuvaj nam Vladimir Putina!

  6. Nije se saliti sa zapadom.Imaju vjekovno iskustvo u zadavanji jada istoku.Imaju para,a nas,slovenski,narod voli pare.a i ono “za rodinu” nije vise tako stabilno,dolar(euro) je sada i za nas Bog savaot.Vise nista nije sveto mimo dolara.Putinu su njegovi najopsniji.Da su nasi narodi podrzali Jugoslaviju niko ju nebi srusio,ali sto rekao Putin necemo biti veci Srbi od Srba,tako i za ovo.Dakle neka mu (Putinu) je bog u pomoci,a nama ostaje da cekamo i da se nadamo najboljem.

  7. Naravno da ce zapadne sile upotrebiti sve da razbiju rusko jedinstvo. Samo rusi nisu sto i srbi pa da se mogu kuputi za par pisljivih dolara. Nisu ni srbi bili takovi pred 30-40 g kad je po zemlji bog hodao, nije bilo izdajnika jer se znalo kako zavrsavaju. Svaka drzava ima prava da stiti svoje drzavne interese pa i po cenu necijeg zivota. Ja sam na zapadu 35 g ali jos nkad nisam cuo da je neko u njemackom Bundestagu rekao nesto protiv svoje zemlje a kamoli da je pokusao da otcepi neki dio ili da pokloni nekome svoj teritorij. Kad su bombadirali Jugoslaviju samo je jedan covek u Bundestagu bio protiv toga cini i se da se zove Schtrebele koji je izasao na govornicu i rekao da se stidi u ovom momentu da je njemac. Schred mu je odmah odgovorio i rekao da oni nece trpeti u Bundestagu petu kolonu. Ista stvar je i sa rusima, tamo ne moze da se pojavi neki Cedomir Jovanovic i da glasa protiv drzavne politike jer to je neprijateljsko delovanje a ne borba misljenja. Putin je dobro skolovan covek i specijalista je za specijalne ratove tako da zapad sa njim nema nikakovih sansi. I u Kini su pokusali da nagovore studente dfda naprave prevrat ali su zgazeni tenkovima a kina je 10 g kasnije najveca sila na svetu. Bez arapskog proljeca u Beogradu nema napredka, ja sam u to ubedjen. Srbi su svoju slobodu uvek placali potocima krvi, tako ce biti i ovoga puta. Povjest je uciteljica zivota. Neka zive nasa braca rusi i neka pokazu Obami da je smesan sa svojim pokusajima.

  8. Gospodine Vucelicu neko je predlozio da napravite jedne dnevne novine.Zaista ideja nije losa mislim da bi imali najvise citane novine narod je umoran od lazi.Mislim da narod to zasluzuje.Mislim da bi izlaskom takvih novina pala i politicka nepismenost.Jer vladajuca oligarhija servira samo lazi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *