14. децембар – Проблем руског конвоја на Косову на самиту у Бриселу

МОСКВА, ЈАРИЊЕ – Русија намерава да проблем блокаде хуманитарних конвоја који носе помоћ за Србе на Косову постави на данашњем самиту ЕУ-Русије у Бриселу, јавила је руска агенција Итар-Тасс.
Агенција преноси изјаву амбасадора Русије у Србији Александра Конузина да су “о насталој ситуацији обавештени на високом нивоу у Москви и у Бриселу и да се тражи решење”.

Конузин је данас рекао да је руски конвој са хуманитарном помоћи за Србе на Косову, који је блокиран на прелазу Јариње, постао предмет политичке уцене.

По речима Конузина, Еулекс не поштује свој неутрални статус “и још једном је стао на страну приштинских власти”, преноси РИА Новости у извештају са Јариња.

“Цела колона је постала предмет политичке уцене. Мисија ЕУ је још једном показала да је изашла из оквира мандата који је добила од Савета безбедности УН. Уместо да испуњава своје функције, које су му поверене… они постављају неке политичке услове”, рекао је Конузин.

РИА наводи да је Еулекс наметнуо руској страни пратњу што Русији не одговара, јер се у пратњи налазе и албански цариници и полицајци.

Итар-Тасс наводи да су представници руског Министарства за ванредне ситуације који прате конвој, одржали видео конференцију с министром Сергејем Шојгуом.

Хуманитарну помоћ од скоро 300 тона чине мобилни агрегати, покривачи, храна и пољски кревети.

И даље на Јарињу

Конвој у коме се налазе 24 камиона с хуманитарном помоћи из Русије није прошао административну линију на прелазу Јариње због, како је рекао руски амбасадор у Србији Александар Конузин, уцена Еулекса које није могао да прихвати.

Пропуштена су два шлепера, а када је кренуо трећи, дошло је до застоја који је трајао до касних поподневних сати а да нико није знао разлог.

Тада је амбасадору Конузину, који је предводио конвој, саопштено да камиони не могу даље без пратње Еулекса и понуђено му да се врате и пређу на прелаз Мердаре.

Оба услова амбасадор је одбио и објаснио да им никаква пратња не треба и да на прелаз Мердаре неће, јер су тамо службеници власти у Приштину које не признаје ни Русија ни Србија.

Уследили су бројни телефонски разговори али решење синоћ није пронађено, па су два камиона прешла на територију Косова, један је на административној линији а остали се налазе у централној Србији.

У току данашњег дана покушаће да се нађе решење за овај проблем како би конвој од око 300 тона намирница стигао до косовских Срба.

Еулекс: Две могућности
Портпарол Еулекса Ирина Гудељевић изјавила је  Танјугу да конвој са хуманитарном помоћи из Русије који је од јуче ујутру задржан на административном прелазу Јарине, може да прихвати пратњу Еулекса или да иде на прелаз Мердаре, да би стигао до Косовске Митровице.

“Конвој има две могућности за улазак на Косово. Прва је да прихвати пратњу Еулекс полиције, јер је то уобичајена пракса у ЕУ да полиција прати тако велико конвоје. Друга је прелазак преко прелаза Мердаре”, поручила је Гудељевић.

Она је додала да, ако руски конвој прихвати пратњу Еулекс полиције, то значи да се возила Еулекса морају пропустити кроз барикаде.

Конвој руске помоћи чека већ 24 сата, на административном прелазу Јариње. 

Један коментар

  1. Bilo bi jako vazno da nasa vlast sad usaglaseno ide sa Rusima.
    Medjutim znajuci da su sateliti na vlasti u Beogradu to ce ici tesko, dok ne dodje patriotska vlast posle izbora.
    Jako je korisno da lokalna srpska vlast na Kosovu ne podrzi odluke sadasnjeg Beograda vec da radi u saglasnosti sa rezolucijom 1244 i koordinirano sa Rusima.
    Samo hrabro, taj konvoj ce doci do svoje destinacije i ovo je nadam se samo pocetak neceg mnogo veceg na radost i dobrobit celog srpskog naroda…….

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *