14. decembar – Problem ruskog konvoja na Kosovu na samitu u Briselu

MOSKVA, JARINJE – Rusija namerava da problem blokade humanitarnih konvoja koji nose pomoć za Srbe na Kosovu postavi na današnjem samitu EU-Rusije u Briselu, javila je ruska agencija Itar-Tass.
Agencija prenosi izjavu ambasadora Rusije u Srbiji Aleksandra Konuzina da su “o nastaloj situaciji obavešteni na visokom nivou u Moskvi i u Briselu i da se traži rešenje”.

Konuzin je danas rekao da je ruski konvoj sa humanitarnom pomoći za Srbe na Kosovu, koji je blokiran na prelazu Jarinje, postao predmet političke ucene.

Po rečima Konuzina, Euleks ne poštuje svoj neutralni status “i još jednom je stao na stranu prištinskih vlasti”, prenosi RIA Novosti u izveštaju sa Jarinja.

“Cela kolona je postala predmet političke ucene. Misija EU je još jednom pokazala da je izašla iz okvira mandata koji je dobila od Saveta bezbednosti UN. Umesto da ispunjava svoje funkcije, koje su mu poverene… oni postavljaju neke političke uslove”, rekao je Konuzin.

RIA navodi da je Euleks nametnuo ruskoj strani pratnju što Rusiji ne odgovara, jer se u pratnji nalaze i albanski carinici i policajci.

Itar-Tass navodi da su predstavnici ruskog Ministarstva za vanredne situacije koji prate konvoj, održali video konferenciju s ministrom Sergejem Šojguom.

Humanitarnu pomoć od skoro 300 tona čine mobilni agregati, pokrivači, hrana i poljski kreveti.

I dalje na Jarinju

Konvoj u kome se nalaze 24 kamiona s humanitarnom pomoći iz Rusije nije prošao administrativnu liniju na prelazu Jarinje zbog, kako je rekao ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Konuzin, ucena Euleksa koje nije mogao da prihvati.

Propuštena su dva šlepera, a kada je krenuo treći, došlo je do zastoja koji je trajao do kasnih popodnevnih sati a da niko nije znao razlog.

Tada je ambasadoru Konuzinu, koji je predvodio konvoj, saopšteno da kamioni ne mogu dalje bez pratnje Euleksa i ponuđeno mu da se vrate i pređu na prelaz Merdare.

Oba uslova ambasador je odbio i objasnio da im nikakva pratnja ne treba i da na prelaz Merdare neće, jer su tamo službenici vlasti u Prištinu koje ne priznaje ni Rusija ni Srbija.

Usledili su brojni telefonski razgovori ali rešenje sinoć nije pronađeno, pa su dva kamiona prešla na teritoriju Kosova, jedan je na administrativnoj liniji a ostali se nalaze u centralnoj Srbiji.

U toku današnjeg dana pokušaće da se nađe rešenje za ovaj problem kako bi konvoj od oko 300 tona namirnica stigao do kosovskih Srba.

Euleks: Dve mogućnosti
Portparol Euleksa Irina Gudeljević izjavila je  Tanjugu da konvoj sa humanitarnom pomoći iz Rusije koji je od juče ujutru zadržan na administrativnom prelazu Jarine, može da prihvati pratnju Euleksa ili da ide na prelaz Merdare, da bi stigao do Kosovske Mitrovice.

“Konvoj ima dve mogućnosti za ulazak na Kosovo. Prva je da prihvati pratnju Euleks policije, jer je to uobičajena praksa u EU da policija prati tako veliko konvoje. Druga je prelazak preko prelaza Merdare”, poručila je Gudeljević.

Ona je dodala da, ako ruski konvoj prihvati pratnju Euleks policije, to znači da se vozila Euleksa moraju propustiti kroz barikade.

Konvoj ruske pomoći čeka već 24 sata, na administrativnom prelazu Jarinje. 

Jedan komentar

  1. Bilo bi jako vazno da nasa vlast sad usaglaseno ide sa Rusima.
    Medjutim znajuci da su sateliti na vlasti u Beogradu to ce ici tesko, dok ne dodje patriotska vlast posle izbora.
    Jako je korisno da lokalna srpska vlast na Kosovu ne podrzi odluke sadasnjeg Beograda vec da radi u saglasnosti sa rezolucijom 1244 i koordinirano sa Rusima.
    Samo hrabro, taj konvoj ce doci do svoje destinacije i ovo je nadam se samo pocetak neceg mnogo veceg na radost i dobrobit celog srpskog naroda…….

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *