Време за укидање ОХР

Пише Угљеша Мрдић

Република Српска затражила је трајно укидање Канцеларије високог представника. У извештају Савету безбедности се још оцењује да „високи представник наставља са применом силе која превазилази његова овлашћења дефинисана Анексом 10 Дејтонског споразума“

У најновијем извештају Савету безбедности Уједињених нација Република Српска затражила је трајно укидање Канцеларије високог представника, оцењујући да он наставља са применом силе која превазилази његова овлашћења дефинисана Анексом 10 Дејтонског споразума.
„Уместо да делује у складу са својим мандатом, високи представник наставља да издаје уредбе које поништавају легалне потезе Уставом загарантованих институција у БиХ“, истиче се у документу.
Високи представник, како се додаје, такође наставља да даје себи за право да посеже за незаконитим казнама против појединаца, без права на жалбу или саслушања друге стране.

СТАБИЛНОСТ И ОДРЖИВОСТ
У извештају се истиче да је децентрализовано уређење БиХ, засновано на Дејтонском споразуму, суштински важно за наставак њене стабилности и одрживости, и да оно не представља препреку на путу БиХ ка Европској унији. Такође се наводи и да је у Федерацији БиХ, у поређењу са РС, учињено много мање и у питању усклађивања законодавства са прописима ЕУ.
Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је да прича о извештају Европске комисије о напретку БиХ има чудан карактер, јер европска заједница пише извештаје, док с друге стране постоји реалност у БиХ са огромним проблемима.
„Сва прича о неким извештајима заиста има чудан карактер. Европска заједница пише извештаје које би ми морали са посебном пажњом да посматрамо, а с друге стране постоји реалност у БиХ која има огромне проблеме са својим системским решењима, она су таква каква јесу и не дају могућност да се успе“, рекао је Додик.
Он је нагласио да у БиХ постоје многи проблеми везани за фундаментална питања постојања земље, али да неки праве илузије о БиХ.
„Постоји дуализам који подразумева да се и даље живи живот који треба да потврди илузије које се праве са неке друге стране у БиХ, која би могла, по њима, али, ето, неки неће, да успе, али не може зато што постоје многи проблеми везани за фундаментална питања самог постојања БиХ“, нагласио је Додик.

[restrictedarea]

ПОШТОВАЊЕ РЕАЛНОСТИ
Годишњи извештај Европске комисије о БиХ негативан је и у њему се као главне мане наводе – недостатак политичке воље за реформе, врло слабе институције које немају довољно људи и средстава или постоје само на папиру, али су у пракси нефункционалне.
У извештају се наводи да је ритам реформи прошле године у БиХ, у времену које покрива извештај о напретку, веома ограничен.
Додик је изјавио да Савет министара БиХ може бити формиран веома брзо, уколико се испоштују реалности које су неопходне. Он је рекао да формирање Савета министара зависи од низа ствари, али да Република Српска и није нешто посебно због тога забринута.
Коментаришући изјаву америчког амбасадора у БиХ Патрика Муна да очекује да би ускоро могао бити формиран Савет министара, Додик је истакао да разни амбасадори већ дуже време стално изражавају уверење да ће се то десити.
„Прошле године сам слушао исте захтеве као и ове године. Не знам, не могу да дам ништа што би могло да буде веродостојно“, додао је председник РС.
Када је реч о Муновој оцени да Федерација БиХ треба да буде реформисана јер је скупа, Додик је указао на постојање разних идеја, од предлога да буду три ентитета, до тога да неки сумњају уопште у ту могућност.
„Не знам шта им је на уму. Што се тиче РС, она је показала да може да буде самоодржива, да управља својим ресурсима на најбољи начин и да да значајан и конкретан допринос решавању питања у БиХ“, истакао је председник  Републике Српске.
Додик је рекао да је на састанку са лидером СДА Сулејманом Тихићем разговарао о актуелним питањима у БиХ која су везана за европску мапу –  провођењу одлуке „Сејдић-Финци“,  Закону о систему државне помоћи и попису становништва.
Он је додао да је било речи и о питању Савета министара и функционисању Електропреноса у БиХ, који годинама не функционише и има проблема.
Амерички амбасадор Мун је истакао да је уверен да ће БиХ добити нови Савет министара за неколико наредних недеља, најкасније до краја године, и да очекује да Федерација БиХ буде реформисана.

РАЗЛОЗИ ЗА УКИДАЊЕ
Додик сматра да ОХР треба укинути, а не измештати и њиме експериментисати.
„ОХР одавно треба да буде мимо политичког система у БиХ, а остаје ту зато што неки имају политичку вољу“, рекао је Додик коментаришући мишљење министара ЕУ о измештању Канцеларије високог представника ван БиХ. Он је истакао да нема ниједног разлога да се ОХР задржава у политичком животу БиХ. Додик је рекао и да треба смањити број војника, демилитаризовати БиХ и укинути било какву могућност војне структуре у БиХ.
Такође је позвао Савет министра иностраних послова на целовиту стратегију ЕУ према БиХ и најавио дискусије са осталим актерима међународне заједнице о смањењу капацитета и могућој релокацији ОХР-а из БиХ.
Директор комуникација у ОХР-у Олег Милишић изјавио је да одлуку о премештању високог представника и ОХР-а може донети једино Управни одбор Савета за провођење мира у БиХ.
Амерички амбасадор у БиХ Патрик Мун је навео да САД сматрају да ОХР још треба да остане у БиХ, али да то неће трајати заувек.
У писму упућеном Савету безбедности Уједињених нација, 10. новембра, Милорад Додик је између осталог навео:
„Намеће се питање, где је граница уплитања високог представника у животна, политичка, економска и финансијска питања БиХ? Да ли БиХ може да буде третирана као суверена и независна земља уколико међународни представник полаже право да се уплиће у питање формирања органа власти, усаглашавања буџета и расподеле прихода од индиректних пореза?
Наравно, РС може понудити десетине и десетине страница аргумената егзактних примера којима се доказује основаност наших ставова, из којих се недвосмислено види да се РС понаша онако како би се понашала свака заједница на свету, а то је обавеза заштите својих прихода и новца пореских обвезника.
Међутим, сматрам да би ти аргументи и докази требало да буду презентовани у институцијама система унутар БиХ где се одлуке о тим питањима доносе, а не у оквиру Савета безбедности УН. Спреман сам да Вам поменуте анализе, примере и доказе доставим, па да се сами уверите у природу спора који се у БиХ води у вези са питањем буџета и расподеле индиректних односа.
Природа спора је борба за обезбеђење средстава у годинама економске кризе и финансијских рестрикција. Борба која се, колико видим, води у готово свакој земљи ЕУ и већини земаља света. Борба за праведну расподелу пореских прихода између различитих нивоа власти позната је и легитимна политичка тема у свакој земљи, било да је она федерална, конфедерална или централизована (…)
Поновићу још једном да РС неоспорава надлежности БиХ, нити руши систем индиректних пореза, али инсистира на политици ‘чистих рачуна’, односно инсистира да се установи систем расподеле који ће спречити да се новац РС узима, а РС доводи у позицију да мукотрпним и бескрајним преговорима моли за повраћај властитих средстава. Буџет БиХ је још један пример апсурда у који високи представник увлачи и БиХ и Савет безбедности УН“.

__________________

Почасни грађанин Требиња

Председнику Републике Српске Милораду Додику, на свечаној седници Скупштине Општине Требиње, уручена је повеља „Почасни грађанин Требиња“ за допринос привредном, друштвеном и културном развоју ове општине. Истичући важност признања које је добио од Општине Требиње, председник Додик је подсетио на бројне реализоване пројекте и нагласио да ће и убудуће са локалном влашћу радити на развоју и унапређењу Општине Требиње, као стратешког дела Републике Српске. Председник Додик је нагласио да је поносан што је припадао генерацији политичара који су стварали Републику Српску.
„Република Српска је трајна и неприкосновена заједница која не може да буде доведена у питање вољом других. Спречили смо и вољу међународне заједнице да преуреди Републику Српску, зауставили пренос њених надлежности на ниво БиХ и градили смо њено достојанство свих ових година како би стекли услове да Република Српска буде јача“, рекао је председник Додик.

[/restrictedarea]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *