Vreme za ukidanje OHR

Piše Uglješa Mrdić

Republika Srpska zatražila je trajno ukidanje Kancelarije visokog predstavnika. U izveštaju Savetu bezbednosti se još ocenjuje da „visoki predstavnik nastavlja sa primenom sile koja prevazilazi njegova ovlašćenja definisana Aneksom 10 Dejtonskog sporazuma“

U najnovijem izveštaju Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija Republika Srpska zatražila je trajno ukidanje Kancelarije visokog predstavnika, ocenjujući da on nastavlja sa primenom sile koja prevazilazi njegova ovlašćenja definisana Aneksom 10 Dejtonskog sporazuma.
„Umesto da deluje u skladu sa svojim mandatom, visoki predstavnik nastavlja da izdaje uredbe koje poništavaju legalne poteze Ustavom zagarantovanih institucija u BiH“, ističe se u dokumentu.
Visoki predstavnik, kako se dodaje, takođe nastavlja da daje sebi za pravo da poseže za nezakonitim kaznama protiv pojedinaca, bez prava na žalbu ili saslušanja druge strane.

STABILNOST I ODRŽIVOST
U izveštaju se ističe da je decentralizovano uređenje BiH, zasnovano na Dejtonskom sporazumu, suštinski važno za nastavak njene stabilnosti i održivosti, i da ono ne predstavlja prepreku na putu BiH ka Evropskoj uniji. Takođe se navodi i da je u Federaciji BiH, u poređenju sa RS, učinjeno mnogo manje i u pitanju usklađivanja zakonodavstva sa propisima EU.
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da priča o izveštaju Evropske komisije o napretku BiH ima čudan karakter, jer evropska zajednica piše izveštaje, dok s druge strane postoji realnost u BiH sa ogromnim problemima.
„Sva priča o nekim izveštajima zaista ima čudan karakter. Evropska zajednica piše izveštaje koje bi mi morali sa posebnom pažnjom da posmatramo, a s druge strane postoji realnost u BiH koja ima ogromne probleme sa svojim sistemskim rešenjima, ona su takva kakva jesu i ne daju mogućnost da se uspe“, rekao je Dodik.
On je naglasio da u BiH postoje mnogi problemi vezani za fundamentalna pitanja postojanja zemlje, ali da neki prave iluzije o BiH.
„Postoji dualizam koji podrazumeva da se i dalje živi život koji treba da potvrdi iluzije koje se prave sa neke druge strane u BiH, koja bi mogla, po njima, ali, eto, neki neće, da uspe, ali ne može zato što postoje mnogi problemi vezani za fundamentalna pitanja samog postojanja BiH“, naglasio je Dodik.

[restrictedarea]

POŠTOVANJE REALNOSTI
Godišnji izveštaj Evropske komisije o BiH negativan je i u njemu se kao glavne mane navode – nedostatak političke volje za reforme, vrlo slabe institucije koje nemaju dovoljno ljudi i sredstava ili postoje samo na papiru, ali su u praksi nefunkcionalne.
U izveštaju se navodi da je ritam reformi prošle godine u BiH, u vremenu koje pokriva izveštaj o napretku, veoma ograničen.
Dodik je izjavio da Savet ministara BiH može biti formiran veoma brzo, ukoliko se ispoštuju realnosti koje su neophodne. On je rekao da formiranje Saveta ministara zavisi od niza stvari, ali da Republika Srpska i nije nešto posebno zbog toga zabrinuta.
Komentarišući izjavu američkog ambasadora u BiH Patrika Muna da očekuje da bi uskoro mogao biti formiran Savet ministara, Dodik je istakao da razni ambasadori već duže vreme stalno izražavaju uverenje da će se to desiti.
„Prošle godine sam slušao iste zahteve kao i ove godine. Ne znam, ne mogu da dam ništa što bi moglo da bude verodostojno“, dodao je predsednik RS.
Kada je reč o Munovoj oceni da Federacija BiH treba da bude reformisana jer je skupa, Dodik je ukazao na postojanje raznih ideja, od predloga da budu tri entiteta, do toga da neki sumnjaju uopšte u tu mogućnost.
„Ne znam šta im je na umu. Što se tiče RS, ona je pokazala da može da bude samoodrživa, da upravlja svojim resursima na najbolji način i da da značajan i konkretan doprinos rešavanju pitanja u BiH“, istakao je predsednik  Republike Srpske.
Dodik je rekao da je na sastanku sa liderom SDA Sulejmanom Tihićem razgovarao o aktuelnim pitanjima u BiH koja su vezana za evropsku mapu –  provođenju odluke „Sejdić-Finci“,  Zakonu o sistemu državne pomoći i popisu stanovništva.
On je dodao da je bilo reči i o pitanju Saveta ministara i funkcionisanju Elektroprenosa u BiH, koji godinama ne funkcioniše i ima problema.
Američki ambasador Mun je istakao da je uveren da će BiH dobiti novi Savet ministara za nekoliko narednih nedelja, najkasnije do kraja godine, i da očekuje da Federacija BiH bude reformisana.

RAZLOZI ZA UKIDANJE
Dodik smatra da OHR treba ukinuti, a ne izmeštati i njime eksperimentisati.
„OHR odavno treba da bude mimo političkog sistema u BiH, a ostaje tu zato što neki imaju političku volju“, rekao je Dodik komentarišući mišljenje ministara EU o izmeštanju Kancelarije visokog predstavnika van BiH. On je istakao da nema nijednog razloga da se OHR zadržava u političkom životu BiH. Dodik je rekao i da treba smanjiti broj vojnika, demilitarizovati BiH i ukinuti bilo kakvu mogućnost vojne strukture u BiH.
Takođe je pozvao Savet ministra inostranih poslova na celovitu strategiju EU prema BiH i najavio diskusije sa ostalim akterima međunarodne zajednice o smanjenju kapaciteta i mogućoj relokaciji OHR-a iz BiH.
Direktor komunikacija u OHR-u Oleg Milišić izjavio je da odluku o premeštanju visokog predstavnika i OHR-a može doneti jedino Upravni odbor Saveta za provođenje mira u BiH.
Američki ambasador u BiH Patrik Mun je naveo da SAD smatraju da OHR još treba da ostane u BiH, ali da to neće trajati zauvek.
U pismu upućenom Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, 10. novembra, Milorad Dodik je između ostalog naveo:
„Nameće se pitanje, gde je granica uplitanja visokog predstavnika u životna, politička, ekonomska i finansijska pitanja BiH? Da li BiH može da bude tretirana kao suverena i nezavisna zemlja ukoliko međunarodni predstavnik polaže pravo da se upliće u pitanje formiranja organa vlasti, usaglašavanja budžeta i raspodele prihoda od indirektnih poreza?
Naravno, RS može ponuditi desetine i desetine stranica argumenata egzaktnih primera kojima se dokazuje osnovanost naših stavova, iz kojih se nedvosmisleno vidi da se RS ponaša onako kako bi se ponašala svaka zajednica na svetu, a to je obaveza zaštite svojih prihoda i novca poreskih obveznika.
Međutim, smatram da bi ti argumenti i dokazi trebalo da budu prezentovani u institucijama sistema unutar BiH gde se odluke o tim pitanjima donose, a ne u okviru Saveta bezbednosti UN. Spreman sam da Vam pomenute analize, primere i dokaze dostavim, pa da se sami uverite u prirodu spora koji se u BiH vodi u vezi sa pitanjem budžeta i raspodele indirektnih odnosa.
Priroda spora je borba za obezbeđenje sredstava u godinama ekonomske krize i finansijskih restrikcija. Borba koja se, koliko vidim, vodi u gotovo svakoj zemlji EU i većini zemalja sveta. Borba za pravednu raspodelu poreskih prihoda između različitih nivoa vlasti poznata je i legitimna politička tema u svakoj zemlji, bilo da je ona federalna, konfederalna ili centralizovana (…)
Ponoviću još jednom da RS neosporava nadležnosti BiH, niti ruši sistem indirektnih poreza, ali insistira na politici ‘čistih računa’, odnosno insistira da se ustanovi sistem raspodele koji će sprečiti da se novac RS uzima, a RS dovodi u poziciju da mukotrpnim i beskrajnim pregovorima moli za povraćaj vlastitih sredstava. Budžet BiH je još jedan primer apsurda u koji visoki predstavnik uvlači i BiH i Savet bezbednosti UN“.

__________________

Počasni građanin Trebinja

Predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, na svečanoj sednici Skupštine Opštine Trebinje, uručena je povelja „Počasni građanin Trebinja“ za doprinos privrednom, društvenom i kulturnom razvoju ove opštine. Ističući važnost priznanja koje je dobio od Opštine Trebinje, predsednik Dodik je podsetio na brojne realizovane projekte i naglasio da će i ubuduće sa lokalnom vlašću raditi na razvoju i unapređenju Opštine Trebinje, kao strateškog dela Republike Srpske. Predsednik Dodik je naglasio da je ponosan što je pripadao generaciji političara koji su stvarali Republiku Srpsku.
„Republika Srpska je trajna i neprikosnovena zajednica koja ne može da bude dovedena u pitanje voljom drugih. Sprečili smo i volju međunarodne zajednice da preuredi Republiku Srpsku, zaustavili prenos njenih nadležnosti na nivo BiH i gradili smo njeno dostojanstvo svih ovih godina kako bi stekli uslove da Republika Srpska bude jača“, rekao je predsednik Dodik.

[/restrictedarea]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *