Ukida se Sajam knjiga!

Beograd, 1. 11. 2011. godine („Be92“) – Na danas održanoj konferenciji za novinare organizatora Sajma knjiga saopšteno je da od sledeće godine ove manifestacije više neće biti. Time je broj sajmova, nekad prestižne manifestacije, zaustavljen na broju 56.

Predsednik Odbora Sajma knjiga i član Gradske vlade Željko Ožegović obrazložio je odluku činjenicom da se na 56. Sajmu pokazalo da srpski izdavači nisu dostojni ovako značajnog događaja.
„Uprkos tome što smo drastično podigli cenu zakupa prostora i ulaznica na nivo koji je iznad proseka u odnosu na sve evropske zemlje, čime smo se potrudili da nadmašimo i zemlje u okruženju, ali i mnogo bogatije zemlje EU, pokazalo se da naši izdavači, čak ni oni najveći, nisu u stanju da isprate moderne trendove, te smo zbog toga odlučili da u ime evropskih integracija, a da ne bismo stajali na žulj svojim evropskim prijateljima dosadašnjom glamuroznošću Sajma, rešili smo da ga jednostavno ugasimo“.
Ovaj predlog, kako nezvanično saznajemo, došao je zapravo od Saše Ilića, pisca iz Jagodine i takođe člana Gradske vlade, inače predstavnika LDP-a u Skupštini grada.
On je i bio inicijator podizanja cene zakupa, ulaznica, zalaganja za odsustvo stranih izlagača i marginalizovanja beogradskog Sajma, jer, kako je izjavio: „Bolje je da se najveći regionalni Sajam preseli u civilizovaniju sredinu, kao što su Zagreb ili Sarajevo, jer Beograd očigledno ne može ni da sredi saobraćajnice, a kamoli da se nosi sa jednom ovako važnom kulturnom manifestacijom“.
Istovremeno je otkazano gostoprimstvo Mađarskoj koja je sledeće godine bila najavljena kao počasni gost Sajma, ali joj je LDP u zamenu ponudio opštu amnestiju za ratne zločine iz Drugog svetskog rata i povraćaj određene količine teritorije.

5 komentara

  1. Pavle, Pavle,
    samo se Vi zezazjte.
    Vaša Leposava postaje stvarnost, Orvel je davno prevaziđen (postao je mala lirska minijatura), Haksli i da ne govorimo.
    Samo je Domanović preživio – nikad nijesmo oskudijevali u “vođama”

    Zato, ne izazivaj nam sudbinu. Kod nas je mali korak od slatke šale do grke zbilje. Još ako im neko doturi “Pečat” – mi, mali pisci i izdavači obrasmo zelen bostan: vaša zafrkancija može da bude dekretirana kao Gradska odluka šegrta grobarizma, izvinite – globalizma.

  2. Kao što naslov lepo kaže…
    Naime, Google želi(i to uveliko radi) da digitalizuje SVE, ali S V E knjige na svetu i stvori ogromne online biblioteke.
    U toku je otkupljivanje prava i uništavanje knjižara svuda u svetu.
    Google korporacija je na čelu sa zloglasnom DARPA-om, CIA, CFR(Council of Foreign Relation), NSA.

    Takodje, povezano sa ovim(jer ništa nije ni slučajno niti se dešava haotično samo od sebe)-u toku je uništavanje organske hrane ne bi li se svuda uvelo seme GMO koje će prodavati svake godine(!) zloglasna kompanija Monsanto.

    Ovo znači da ćemo knjige kupovati u digitalnom obliku od samo JEDNE kompanije: Google i samouništavajuće semenje svake godine od SAMO JEDNE JEDINE kompanije koja želi da ostvari patent na sve: Monsanto.

    Welcome to New Orwellian Order? E pa, neće moći.

  3. moci ce i bice,mi samo eventualno mozemo u najboljem slucaju da ODLOZIMO.

  4. Malopre ugledah naslov, pa se užasnut, razleteh po internetu da potražim sličnu vest. ma, nigde ja to nisam našao, a niko od mojih kolega ne zna za tako nešto. Još me pitaju šta to lupam?… Ne znam odakle Vam ovo, ali morate da se potrudite da Vaše vesti budu dosledne i proverene. Jedna ste od retkih novina koja se bori za Istinu i za srpski narod, nemojte da padate na ovim stvarima. Ako imate bar neki link, molim Vas pošaljite mi ga da vidim tu vest i sa drugog izvora, a ja ću da zvrcnem neke ljude u direktnoj vezi sa pomenutim sajmom, pa ćemo da vidimo. Pozdrav!

    • Uredništvo

      Postovana čitateljko,ukidanje Sajma knjiga je jedan od uslova za prihvatanje kanidature Srbije u EU. Taj uslov se još javno ne pojavljuje, ali je poznat našim vlastima. Saopštila ga je Angela Merkel prilikom boravka u Beogradu. Ukidanje Sajma knjiga se može izbeći samo ukoliko se u Srbiji prestane sa kritikama NATO pakta i evroskepticizmom. Nije reč samo o srpskim autorima nego i o prevođenju knjiga koje nedovoljno razvijaju ljubav prema SAD,NATO paktu i EU. Takođe je neophodno da se hala sajma oboji u oker žuto, ali o svemu tome saznaćete znatno više, mada ne sve, posle odluke Evropske komisije 9. decembra. Morate se držati ovog sajta ako hoćete da saznate nešto više o ukidanju Sajma knjiga. U međuvremen,ako ste protiv ukidanja ove manifestacije šaljite telegrame podrške vrlom Borku Stefanovicu da ne popusti u Brisel. Ako on ne sačuva Sajam knjiga neće niko. U međuvremenu raspitajte se postoji li nešto kao satira.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *