ТВ СЕРИЈЕ Опет под Турцима

Пише Владислав Панов

Пусто турско, дубоко утемељено у балканској души поново буди потребу и жељу за  робовањем некадашњем завојевачу и немилосрдном освајачу. Данас, без крви и војевања, чак и без физичког присуства, преко својих серија и компликованих сентименталних заплета којима се одолети не да, Турци су  поново владари српских душа

Није потребно да сте чак и површни телевизијски гледалац, па да осетите слатки дах истока у вашем дому. Реч је, разуме се, о турском истоку. Чак и више него за време петсто година када су наши преци уживали под њиховом културном и сваком другом доминацијом, Србија је током последњих годину-две под интензивном опсадом и непрестаним турским атаком. Нападнуте су српске жене и то, нажалост, свих узраста, образовања, интелигенција, као и порекла. Јер, циљна група произвођача овог освајачког алата су даме. Њихова нежна срца сада тугују за изгубљеним турским љубавима и брину о њиховим сломљеним срцима.

[restrictedarea]

…И ПОТОМЦИ КРАЉЕВИЋА МАРКА
Уз своје уцвељене даме, додуше, и не баш ретко, стају мушки потомци Марка Краљевића, како би их утешили. И тако, примају се и они на авантуре нових Шехерезада. Заљубљене у дубокоумне, напете и срцоломне, увек, разуме се, страствене заплете, оне доласком лета наређују својим мушкарцима да их воде на место попришта тако заносних љубави на Истоку, па је  Турска (посебно код нас) постала водећа туристичка дестинација. У Истамбул се сада иде не само због јефтине „фирмиране“ гардеробе или набавке робе на велико, за такође „фирмиране“ бутике, већ све више због сасвим новог вида туризма – посете оригиналним локацијама на којима су снимане популарне серије! Иде се чак и  у хотеле који су приказани у серији или су послужили као локација за неке од њих. Уз потпуну затрпаност наших радњи њиховом одећом (дакле, и обучени смо као њихови ТВ јунаци), може се рећи да је нова турска окупација Србије прилично комплетна. ТВ публика склона оваквим програмима је и у новом миленијуму контаминирана увозним приземностима, неукусом и примитивизмом. Сада турским, после холивудског и, посебно, латиноамеричког које је трајало скоро десет година.
Овога пута су, међутим, испоручиоци шунд инвазије далеко бројнији него у време прве културне контаминације, изведене латиноамеричким серијама. Зараза истамбулским вирусом обављена је преко скоро свих телевизија са националним дометом, укључујући и, за неверовати, „Национални сервис“.

„ПОКРЕТ ЗА КУЛТУРНУ ДЕКОНТАМИНАЦИЈУ“
Својеврсни цинизам и лицемерство  испољили су дрчни челници телевизија које су некада, када су „тајно“ биле дотиране, са агресивним згражавањем нападале ривале који су емитовањем латиноамеричких серија зарађивали „трујући народ“. Чак су надобудно створили и „културни покрет“ за „деконтаминацију српске културе и Срба“. После демократске револуције, међутим, ништа од тог толико очекиваног културног прочишћења и освећења затроване нације. Осим што је разочарана и опљачкана, остављена без посла и наде, она је безнадежно дотучена додатним културним разарањем у које су сада, „тржишно орјентисани, у толико сањаној слободној капиталистичкој конкуренцији“ (читај коначно недотирани споља), одлучили да сви уђу у здраву трку за новцем. Што брже и што је више могуће новца, то боље. И шта је то  што су одлучили да би била понуда коју просечни примитивни српски телевизијски потрошач неће моћи да одбије? Па, турске серије. Пусто турско, дубоко утемељено у балканској души поново буди потребу робовања некадашњем завојевачу и немилосрдном освајачу. Данас, без крви, ратовања, без чак и физичког присуства, Турци су преко својих серија којима се одолети не да поново владари српских душа. Неки су толико опчињени да дају имена својој деци по ликовима из ових серија! Други трче у школе за језике и уче турски који постаје један од најтраженијих у школама за стране језике широм Србије. А на нашим ослободилачким и осталим телевизијама уместо обећане културне деконтаминације затрованог народа, не дај боже, производњом квалитетног домаћег серијског програма, па макар он био истог сапунастог садржаја као и турске серије, они су се окренули масовном  увожењу шунда са Босфора. Тако, за сада, већ видесмо, на разним каналима, петнаестак серија. А увоз је у пуном јеку. Зависници о турским серијама не могу да постигну да погледају све што је у понуди, јер је сатница испуњена од раног јутра до дубоко у ноћ. Свакодневно, добро нафиловани скупоценим рекламама, програми „великих телевизија“ бомбардују гледалиште премијерним и репризним епизодама бесконачних серија турске продукције.
Турци су, кажу, за сада од тих серија, популарних углавном  на Балкану и у неким арапским земљама, зарадили преко педесет милиона долара. Снимили су близу шездесет серија и освојили терен на дуже стазе, најпре у Босни, а одмах затим и у Србији. А до које мере је инсталација нових вредности одмакла, говори и податак да су се недавно из једне од ударних српских телевизија које се баве новим потурчавањем Србије, хвалили како су епизоде нове турске серије коју су емитовали биле гледаније од емисија о хапшењу генерала Младића приказаних на свим другим телевизијама заједно!

[/restrictedarea]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *