TV SERIJE Opet pod Turcima

Piše Vladislav Panov

Pusto tursko, duboko utemeljeno u balkanskoj duši ponovo budi potrebu i želju za  robovanjem nekadašnjem zavojevaču i nemilosrdnom osvajaču. Danas, bez krvi i vojevanja, čak i bez fizičkog prisustva, preko svojih serija i komplikovanih sentimentalnih zapleta kojima se odoleti ne da, Turci su  ponovo vladari srpskih duša

Nije potrebno da ste čak i površni televizijski gledalac, pa da osetite slatki dah istoka u vašem domu. Reč je, razume se, o turskom istoku. Čak i više nego za vreme petsto godina kada su naši preci uživali pod njihovom kulturnom i svakom drugom dominacijom, Srbija je tokom poslednjih godinu-dve pod intenzivnom opsadom i neprestanim turskim atakom. Napadnute su srpske žene i to, nažalost, svih uzrasta, obrazovanja, inteligencija, kao i porekla. Jer, ciljna grupa proizvođača ovog osvajačkog alata su dame. Njihova nežna srca sada tuguju za izgubljenim turskim ljubavima i brinu o njihovim slomljenim srcima.

[restrictedarea]

…I POTOMCI KRALJEVIĆA MARKA
Uz svoje ucveljene dame, doduše, i ne baš retko, staju muški potomci Marka Kraljevića, kako bi ih utešili. I tako, primaju se i oni na avanture novih Šeherezada. Zaljubljene u dubokoumne, napete i srcolomne, uvek, razume se, strastvene zaplete, one dolaskom leta naređuju svojim muškarcima da ih vode na mesto poprišta tako zanosnih ljubavi na Istoku, pa je  Turska (posebno kod nas) postala vodeća turistička destinacija. U Istambul se sada ide ne samo zbog jeftine „firmirane“ garderobe ili nabavke robe na veliko, za takođe „firmirane“ butike, već sve više zbog sasvim novog vida turizma – posete originalnim lokacijama na kojima su snimane popularne serije! Ide se čak i  u hotele koji su prikazani u seriji ili su poslužili kao lokacija za neke od njih. Uz potpunu zatrpanost naših radnji njihovom odećom (dakle, i obučeni smo kao njihovi TV junaci), može se reći da je nova turska okupacija Srbije prilično kompletna. TV publika sklona ovakvim programima je i u novom milenijumu kontaminirana uvoznim prizemnostima, neukusom i primitivizmom. Sada turskim, posle holivudskog i, posebno, latinoameričkog koje je trajalo skoro deset godina.
Ovoga puta su, međutim, isporučioci šund invazije daleko brojniji nego u vreme prve kulturne kontaminacije, izvedene latinoameričkim serijama. Zaraza istambulskim virusom obavljena je preko skoro svih televizija sa nacionalnim dometom, uključujući i, za neverovati, „Nacionalni servis“.

„POKRET ZA KULTURNU DEKONTAMINACIJU“
Svojevrsni cinizam i licemerstvo  ispoljili su drčni čelnici televizija koje su nekada, kada su „tajno“ bile dotirane, sa agresivnim zgražavanjem napadale rivale koji su emitovanjem latinoameričkih serija zarađivali „trujući narod“. Čak su nadobudno stvorili i „kulturni pokret“ za „dekontaminaciju srpske kulture i Srba“. Posle demokratske revolucije, međutim, ništa od tog toliko očekivanog kulturnog pročišćenja i osvećenja zatrovane nacije. Osim što je razočarana i opljačkana, ostavljena bez posla i nade, ona je beznadežno dotučena dodatnim kulturnim razaranjem u koje su sada, „tržišno orjentisani, u toliko sanjanoj slobodnoj kapitalističkoj konkurenciji“ (čitaj konačno nedotirani spolja), odlučili da svi uđu u zdravu trku za novcem. Što brže i što je više moguće novca, to bolje. I šta je to  što su odlučili da bi bila ponuda koju prosečni primitivni srpski televizijski potrošač neće moći da odbije? Pa, turske serije. Pusto tursko, duboko utemeljeno u balkanskoj duši ponovo budi potrebu robovanja nekadašnjem zavojevaču i nemilosrdnom osvajaču. Danas, bez krvi, ratovanja, bez čak i fizičkog prisustva, Turci su preko svojih serija kojima se odoleti ne da ponovo vladari srpskih duša. Neki su toliko opčinjeni da daju imena svojoj deci po likovima iz ovih serija! Drugi trče u škole za jezike i uče turski koji postaje jedan od najtraženijih u školama za strane jezike širom Srbije. A na našim oslobodilačkim i ostalim televizijama umesto obećane kulturne dekontaminacije zatrovanog naroda, ne daj bože, proizvodnjom kvalitetnog domaćeg serijskog programa, pa makar on bio istog sapunastog sadržaja kao i turske serije, oni su se okrenuli masovnom  uvoženju šunda sa Bosfora. Tako, za sada, već videsmo, na raznim kanalima, petnaestak serija. A uvoz je u punom jeku. Zavisnici o turskim serijama ne mogu da postignu da pogledaju sve što je u ponudi, jer je satnica ispunjena od ranog jutra do duboko u noć. Svakodnevno, dobro nafilovani skupocenim reklamama, programi „velikih televizija“ bombarduju gledalište premijernim i repriznim epizodama beskonačnih serija turske produkcije.
Turci su, kažu, za sada od tih serija, popularnih uglavnom  na Balkanu i u nekim arapskim zemljama, zaradili preko pedeset miliona dolara. Snimili su blizu šezdeset serija i osvojili teren na duže staze, najpre u Bosni, a odmah zatim i u Srbiji. A do koje mere je instalacija novih vrednosti odmakla, govori i podatak da su se nedavno iz jedne od udarnih srpskih televizija koje se bave novim poturčavanjem Srbije, hvalili kako su epizode nove turske serije koju su emitovali bile gledanije od emisija o hapšenju generala Mladića prikazanih na svim drugim televizijama zajedno!

[/restrictedarea]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *