07. новембар – СНС: Бела књига “Програмом до промена”

Најављивана Бела књига “Програмом до промена” Српске напредне странке вечерас је постављена на званичном сајту странке, а у уводном делу програмске платформе стоји:
“Српска напредна странка доноси ПРОГРАМСКУ ПЛАТФОРМУ свог деловања у условима дубоке економске, социјалне и политичке кризе, у жељи да створи услове за излазак из кризе и развој Србије.
Српска напредна странка овом платформом дефинише основна начела свог деловања  проистекла из раније изнетих општих политичких ставова.
Српска напредна странка је политичка организација јасног демократског опредељења, чији је циљ спровођење државотворне политике, заштита виталних националних интереса, унапређење људских права, реалан и убрзан економски развој.
Српска напредна странка се залаже за улазак Србије у Европску унију, али и за блиску сарадњу са Руском Федерацијом, Сједињеним Америчким Државама, Кином, Јапаном и земљама трећег света које постају све значајнији носилац светског развоја.
Српска напредна странка верује у свој народ и његово историјско искуство, верује у, још увек непробуђену снагу Србије и њен људски и материјални потенцијал. Верујемо да само заједно можемо да зауставимо даље пропадање Србије, извучемо земљу из кризе и пружимо прилику сваком грађанину  Србије да живи боље и срећније.
Српска напредна странка ће предано радити на омогућавању стабилног, предвидивог, богатијег и безбеднијег живота у Србији.
Поштујући демократска начела, људска права, владавину права, општа и појединачна начела Споразума о Стабилизацији и Придруживању (ССП), уважавајући начела тржишне привреде, спремна за пуну сарадњу са Међународним економско-финансијским институцијама, Српска Напредна Странка објављује ПРОГРАМСКУ ПЛАТФОРМУ као основу за будући економски развој и просперитет свих грађана Србије.
Српска напредна странка позива све грађане Србије да се придруже и својим деловањем допринесу реализацији програмске платформе, како бисмо заједно изградили модерно, демократско и просперитетно друштво.

Српска напредна странка ће се залагати за остваривање следећих општих начела:

1.    Јака економија – услов за модерну и снажну Србију
2.    Привлачење инвестиција – услов привредног раста
3.    Косово и Метохија – део Србије
4.    Србија у Европи и сарадња са светом
5.    Начела политике заштите права националних мањина
6.    Целовита и децентрализована Србија
7.    Пољопривреда као шанса Србије
8.    Развој енергетике и рударства је перспектива Србије
9.    Саобраћај, инфраструктура и туризам – услов развоја осталих привредних и индустријских грана
10.    Борба против корупције и криминала
11.    Здравствена политика
12.    Социјална политика и социјална правда
13.    Реституција – модерна Србија
14.    Стратегија за младе – снага за будућност
15.    Стратегија за пензионере – брига о нашој садашњности
16.    Култура, наука и образовање –залог за будућност
17.    Заштита животне средине и очување природних ресурса и баштине – пут ка одрживом развоју
18.    Отаџбина и дијаспора – нераздвојне целине
19.    Слобода медија – основ и услов демократије
20.    Развој спорта ”

Комплетан садржај платформе можете прочитати на линку:

Бела књига “Програмом до промена”

4 коментара

 1. Za novu staru naprednjačku misao odlično je sročen progam.
  Za novu vladu Srbije kojoj teže naprednjaci biće veoma teško
  pokrenuti sva obećanja koja daju u svojoj beloj knjizi.Može
  lako da se desi da potamni jer su magaze prazne a država
  potrošila sve rezerve.Biće velika mudrost pokrenuti zarđalu
  industriju bez nove tehnologije.Poljoprivreda više nemože
  da stvara višak proizvoda na posedima, od 3 -5 hektara.Nije
  više volovska obrada,da bi se sve pripremilo treba vreme.
  Ovi što su uništili i prodali čekaće vreme sledećih izbora to
  će biti problem obećanog i ostvarenog.Želim pun uspeh i posle
  četiri godine teške borbe sa svim prolemima.Pz.Redakciji.

 2. Василим

  Сетише се Косова…… и Метохије , напокон! Да видимо дела, ово је мало уопштено, Јевропу помињу а не помињу Русију!? , Кину, земље БРИК-а и друге добронамерне земље и савезе!???!

  Уопштено!

 3. Василим

  Само што самопогледао Белу Књигу и могу да кажем ако ће СНС да се придржава важећег УСТАВА Србије у вези територијалног интегритета, Програм јесте добра ОСНОВА за неки Нови почетак!

  -Међутим има једна ставка која каже да око наводно битних питања , СНС ће да инсистира да се народ изјасни на референдуму, е ту је та замка, с обзиром на стање у друштву, медијске манипулације свашта је могуће! НЕМА ПРЕГОВОРА НИТИ ПРЕДАЈЕ КиМ, ни по коју цену ! Нека се пррогласи делимична ОКУПАЦИЈА, проћи ће као што су пролазиле о оне раније!

  Значи ако СНС стварно у пракси мисле да се придржавају УСТАВА Србије и да третирају цело Косово и Метохију у саставу Србије , значи ЦЕЛО Косово и Метохију, онда је ОК програм за почетак!
  Свака окупација је била и прошла, кад-тад!

  Дела говоре!Видећемо!

 4. Nadam se da ce SNS da se pozabavi pitanjima: zapošljavanje osoba sa invaliditetom.i mogućnost da invalidna preduzeća funkcionišu ida radnici ostvaruju zaradu svojim radom kao i svi drugi ljudi.A ne da propadaju,jer ta preduzeća jednog dana neće imati od čega da im daju minimalnu zaradu,a posle toga neće biti ni refundacije iz Ministarstva za ekonomiju i regionalni razvoj. Šteta je da su ovim firmama zavezane ruke i nemogu funkcinisati.Pozdrav

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *