07. novembar – SNS: Bela knjiga “Programom do promena”

Najavljivana Bela knjiga “Programom do promena” Srpske napredne stranke večeras je postavljena na zvaničnom sajtu stranke, a u uvodnom delu programske platforme stoji:
“Srpska napredna stranka donosi PROGRAMSKU PLATFORMU svog delovanja u uslovima duboke ekonomske, socijalne i političke krize, u želji da stvori uslove za izlazak iz krize i razvoj Srbije.
Srpska napredna stranka ovom platformom definiše osnovna načela svog delovanja  proistekla iz ranije iznetih opštih političkih stavova.
Srpska napredna stranka je politička organizacija jasnog demokratskog opredeljenja, čiji je cilj sprovođenje državotvorne politike, zaštita vitalnih nacionalnih interesa, unapređenje ljudskih prava, realan i ubrzan ekonomski razvoj.
Srpska napredna stranka se zalaže za ulazak Srbije u Evropsku uniju, ali i za blisku saradnju sa Ruskom Federacijom, Sjedinjenim Američkim Državama, Kinom, Japanom i zemljama trećeg sveta koje postaju sve značajniji nosilac svetskog razvoja.
Srpska napredna stranka veruje u svoj narod i njegovo istorijsko iskustvo, veruje u, još uvek neprobuđenu snagu Srbije i njen ljudski i materijalni potencijal. Verujemo da samo zajedno možemo da zaustavimo dalje propadanje Srbije, izvučemo zemlju iz krize i pružimo priliku svakom građaninu  Srbije da živi bolje i srećnije.
Srpska napredna stranka će predano raditi na omogućavanju stabilnog, predvidivog, bogatijeg i bezbednijeg života u Srbiji.
Poštujući demokratska načela, ljudska prava, vladavinu prava, opšta i pojedinačna načela Sporazuma o Stabilizaciji i Pridruživanju (SSP), uvažavajući načela tržišne privrede, spremna za punu saradnju sa Međunarodnim ekonomsko-finansijskim institucijama, Srpska Napredna Stranka objavljuje PROGRAMSKU PLATFORMU kao osnovu za budući ekonomski razvoj i prosperitet svih građana Srbije.
Srpska napredna stranka poziva sve građane Srbije da se pridruže i svojim delovanjem doprinesu realizaciji programske platforme, kako bismo zajedno izgradili moderno, demokratsko i prosperitetno društvo.

Srpska napredna stranka će se zalagati za ostvarivanje sledećih opštih načela:

1.    Jaka ekonomija – uslov za modernu i snažnu Srbiju
2.    Privlačenje investicija – uslov privrednog rasta
3.    Kosovo i Metohija – deo Srbije
4.    Srbija u Evropi i saradnja sa svetom
5.    Načela politike zaštite prava nacionalnih manjina
6.    Celovita i decentralizovana Srbija
7.    Poljoprivreda kao šansa Srbije
8.    Razvoj energetike i rudarstva je perspektiva Srbije
9.    Saobraćaj, infrastruktura i turizam – uslov razvoja ostalih privrednih i industrijskih grana
10.    Borba protiv korupcije i kriminala
11.    Zdravstvena politika
12.    Socijalna politika i socijalna pravda
13.    Restitucija – moderna Srbija
14.    Strategija za mlade – snaga za budućnost
15.    Strategija za penzionere – briga o našoj sadašnjnosti
16.    Kultura, nauka i obrazovanje –zalog za budućnost
17.    Zaštita životne sredine i očuvanje prirodnih resursa i baštine – put ka održivom razvoju
18.    Otadžbina i dijaspora – nerazdvojne celine
19.    Sloboda medija – osnov i uslov demokratije
20.    Razvoj sporta ”

Kompletan sadržaj platforme možete pročitati na linku:

Bela knjiga “Programom do promena”

4 komentara

  1. Za novu staru naprednjačku misao odlično je sročen progam.
    Za novu vladu Srbije kojoj teže naprednjaci biće veoma teško
    pokrenuti sva obećanja koja daju u svojoj beloj knjizi.Može
    lako da se desi da potamni jer su magaze prazne a država
    potrošila sve rezerve.Biće velika mudrost pokrenuti zarđalu
    industriju bez nove tehnologije.Poljoprivreda više nemože
    da stvara višak proizvoda na posedima, od 3 -5 hektara.Nije
    više volovska obrada,da bi se sve pripremilo treba vreme.
    Ovi što su uništili i prodali čekaće vreme sledećih izbora to
    će biti problem obećanog i ostvarenog.Želim pun uspeh i posle
    četiri godine teške borbe sa svim prolemima.Pz.Redakciji.

  2. Setiše se Kosova…… i Metohije , napokon! Da vidimo dela, ovo je malo uopšteno, Jevropu pominju a ne pominju Rusiju!? , Kinu, zemlje BRIK-a i druge dobronamerne zemlje i saveze!???!

    Uopšteno!

  3. Samo što samopogledao Belu Knjigu i mogu da kažem ako će SNS da se pridržava važećeg USTAVA Srbije u vezi teritorijalnog integriteta, Program jeste dobra OSNOVA za neki Novi početak!

    -Međutim ima jedna stavka koja kaže da oko navodno bitnih pitanja , SNS će da insistira da se narod izjasni na referendumu, e tu je ta zamka, s obzirom na stanje u društvu, medijske manipulacije svašta je moguće! NEMA PREGOVORA NITI PREDAJE KiM, ni po koju cenu ! Neka se prroglasi delimična OKUPACIJA, proći će kao što su prolazile o one ranije!

    Znači ako SNS stvarno u praksi misle da se pridržavaju USTAVA Srbije i da tretiraju celo Kosovo i Metohiju u sastavu Srbije , znači CELO Kosovo i Metohiju, onda je OK program za početak!
    Svaka okupacija je bila i prošla, kad-tad!

    Dela govore!Videćemo!

  4. Nadam se da ce SNS da se pozabavi pitanjima: zapošljavanje osoba sa invaliditetom.i mogućnost da invalidna preduzeća funkcionišu ida radnici ostvaruju zaradu svojim radom kao i svi drugi ljudi.A ne da propadaju,jer ta preduzeća jednog dana neće imati od čega da im daju minimalnu zaradu,a posle toga neće biti ni refundacije iz Ministarstva za ekonomiju i regionalni razvoj. Šteta je da su ovim firmama zavezane ruke i nemogu funkcinisati.Pozdrav

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *