24.октобар – Заједничка конзуларна служба Tиране и Приштине

TИРАНА – Tирана и Приштина потписале су споразум о обједињавању конзуларних служби и услуга у иностранству и најављују још ближу сарадњу у другим областима.
“Албанци треба да се осећају исто и у Tирани и у Приштини”, изјавио је премијер Саљи Бериша после ратиФикације споразума.

Он је истакао да иста пракса треба да се спроводи и у другим областима – царинској служби, култури и образовању – у циљу смањења бирократије и “још већег приближавања две сестринске државе”, преноси портал “Балкан инсајт” речи председника албанске владе.
“Непоходно је да се консолидује тренд сарадње (Tиране и Приштине) са једним заједничким законским оквиром и правном праксом што ће смањити бирократске проблеме за грађане Албаније и Косова”, каже Бериша.
После једностраног проглашења независности Косова Фебруара 2008. године Tирана и Приштина имају веома развијену сарадњу практично у свим областима.
Раније је потврђено да је постигнутт договор о издавању заједничких уџбеника, а према писању медија и на граничним прелазима већ постоје заједничке службе.
Tирана од првог дана безрезервно подржава нову”државу” у Приштини и заједно са косовским Албанцима лобира у свету за њено признавање.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *