24.oktobar – Zajednička konzularna služba Tirane i Prištine

TIRANA – Tirana i Priština potpisale su sporazum o objedinjavanju konzularnih službi i usluga u inostranstvu i najavljuju još bližu saradnju u drugim oblastima.
“Albanci treba da se osećaju isto i u Tirani i u Prištini”, izjavio je premijer Salji Beriša posle ratiFikacije sporazuma.

On je istakao da ista praksa treba da se sprovodi i u drugim oblastima – carinskoj službi, kulturi i obrazovanju – u cilju smanjenja birokratije i “još većeg približavanja dve sestrinske države”, prenosi portal “Balkan insajt” reči predsednika albanske vlade.
“Nepohodno je da se konsoliduje trend saradnje (Tirane i Prištine) sa jednim zajedničkim zakonskim okvirom i pravnom praksom što će smanjiti birokratske probleme za građane Albanije i Kosova”, kaže Beriša.
Posle jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova Februara 2008. godine Tirana i Priština imaju veoma razvijenu saradnju praktično u svim oblastima.
Ranije je potvrđeno da je postignutt dogovor o izdavanju zajedničkih udžbenika, a prema pisanju medija i na graničnim prelazima već postoje zajedničke službe.
Tirana od prvog dana bezrezervno podržava novu”državu” u Prištini i zajedno sa kosovskim Albancima lobira u svetu za njeno priznavanje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *