БЕОГРАД – ПРЕСТОНИЦА КУЛТУРЕ БАЛКАНА

Најављен овогодишњи Битеф

На ивици будућности – слоган фестивала надахнут кризом

фото: Беоинфо

Позоришни фестивал Битеф биће одржан од 13. до 25. септембра и имаће дупло издање, 54/55. по реду, са 14 представа, десетак реприза и богатим пратећим програмом

Конференцији на којој је најављен нови Битеф присуствовали су секретар за културу Иван Карл, уметнички директор Битефа Иван Меденица, директор Битеф театра Милош Латиновић, директор Гете института Франк Бауман и аташе за културу Француског института у Србији Катрин Фодри.
Том приликом Иван Карл је подсетио да Битеф није одржан прошле године у пуном капацитету већ само пролог због пандемије вируса корона и истакао да је то разлог што ове године имамо дупло издање фестивала.
„Битеф се ближи свом шездесетом издању и на овај начин нећемо имати празан ход у његовом историјату“, истакао је Карл. „Овогодишњи Битеф је специфичан, али због тога и најатрактивнији. Ми смо препознали труд Битеф театра, уметничког директора и одбора манифестације и определили смо знатно већи буџет у износу од 45 милиона динара, уз средства која су дата на конкурсу Министарства културе, као и средства спонзора. Подсетићу да Град Београд у ово време одржава читав низ и других културних дешавања, па смо тако отворили нови Белеф, који траје до 27. августа, 11. септембра почеће Сајам књига, 13. септембра почиње Битеф, потом Радост Европе, Џез фестивал, Бемус и друге манифестације. Сви наши фестивали су сачувани и у време короне, чиме смо очували континуитет и потенцијал манифестација које су део Београд“, изјавио је Карл.
Уметнички директор Битефа Иван Меденица подсетио је да је слоган предстојећег Битефа „На ивици будућности“ идентичан претходном и да представља наставак прошлогодишње манифестације.
„Неки од разлога за овај слоган су еколошка криза, климатске промене, загађење ваздуха и сви проблеми који их прате. То је и главна тема Битефа, па ће тако у првом делу фестивала доминирати еколошка криза па све до постхуманизма, света у коме ће постојати боља равнотежа између нас и природе. То је тематска линија из које проистиче и уметничка, јер ћемо у другом делу преиспитивати живо извођачко присуство на сцени. Биће ту и робота, дронова, извођачко тело ће бити деконструисано, испитивано и разграђивано светлосним ефектима, вештачком интелигенцијом и на друге начине“, казао је Меденица и најавио 14 представа у главној такмичарској селекцији.

Смотра у славу два позоришна жанра

Фестивал монодраме и пантомиме

На Земунском кеју успешно представљена популарна манифестација

Управа, глумци, музичари и пантомимичари 46. Међународног фестивала монодраме и пантомиме, који је од 1. до 4. јула одржан у Позоришту лутака „Пинокио“, анимирали су уочи манифестације пролазнике на Кеју ослобођења, како би у што већем броју посетили ову дуговечну, традиционалну театарску светковину, саопштили из Општине Земун.
Међународни фестивал монодраме и пантомиме је стална манифестација у области културе од значаја за Градску општину Земун. Ове године у званичној конкуренцији фестивала било је седам представа, као и „Чекајући небо – кад ће више“ у част пантомиме. О најбољима су одлучивали стручни жири и публика, а одржан је и богат пратећи програм.

Текстови се објављују као део Пројекта суфинансираног из буџета Града Београда, Градске управе, Секретаријата за информисање

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *