BEOGRAD – PRESTONICA KULTURE BALKANA

Najavljen ovogodišnji Bitef

Na ivici budućnosti – slogan festivala nadahnut krizom

foto: Beoinfo

Pozorišni festival Bitef biće održan od 13. do 25. septembra i imaće duplo izdanje, 54/55. po redu, sa 14 predstava, desetak repriza i bogatim pratećim programom

Konferenciji na kojoj je najavljen novi Bitef prisustvovali su sekretar za kulturu Ivan Karl, umetnički direktor Bitefa Ivan Medenica, direktor Bitef teatra Miloš Latinović, direktor Gete instituta Frank Bauman i ataše za kulturu Francuskog instituta u Srbiji Katrin Fodri.
Tom prilikom Ivan Karl je podsetio da Bitef nije održan prošle godine u punom kapacitetu već samo prolog zbog pandemije virusa korona i istakao da je to razlog što ove godine imamo duplo izdanje festivala.
„Bitef se bliži svom šezdesetom izdanju i na ovaj način nećemo imati prazan hod u njegovom istorijatu“, istakao je Karl. „Ovogodišnji Bitef je specifičan, ali zbog toga i najatraktivniji. Mi smo prepoznali trud Bitef teatra, umetničkog direktora i odbora manifestacije i opredelili smo znatno veći budžet u iznosu od 45 miliona dinara, uz sredstva koja su data na konkursu Ministarstva kulture, kao i sredstva sponzora. Podsetiću da Grad Beograd u ovo vreme održava čitav niz i drugih kulturnih dešavanja, pa smo tako otvorili novi Belef, koji traje do 27. avgusta, 11. septembra počeće Sajam knjiga, 13. septembra počinje Bitef, potom Radost Evrope, Džez festival, Bemus i druge manifestacije. Svi naši festivali su sačuvani i u vreme korone, čime smo očuvali kontinuitet i potencijal manifestacija koje su deo Beograd“, izjavio je Karl.
Umetnički direktor Bitefa Ivan Medenica podsetio je da je slogan predstojećeg Bitefa „Na ivici budućnosti“ identičan prethodnom i da predstavlja nastavak prošlogodišnje manifestacije.
„Neki od razloga za ovaj slogan su ekološka kriza, klimatske promene, zagađenje vazduha i svi problemi koji ih prate. To je i glavna tema Bitefa, pa će tako u prvom delu festivala dominirati ekološka kriza pa sve do posthumanizma, sveta u kome će postojati bolja ravnoteža između nas i prirode. To je tematska linija iz koje proističe i umetnička, jer ćemo u drugom delu preispitivati živo izvođačko prisustvo na sceni. Biće tu i robota, dronova, izvođačko telo će biti dekonstruisano, ispitivano i razgrađivano svetlosnim efektima, veštačkom inteligencijom i na druge načine“, kazao je Medenica i najavio 14 predstava u glavnoj takmičarskoj selekciji.

Smotra u slavu dva pozorišna žanra

Festival monodrame i pantomime

Na Zemunskom keju uspešno predstavljena popularna manifestacija

Uprava, glumci, muzičari i pantomimičari 46. Međunarodnog festivala monodrame i pantomime, koji je od 1. do 4. jula održan u Pozorištu lutaka „Pinokio“, animirali su uoči manifestacije prolaznike na Keju oslobođenja, kako bi u što većem broju posetili ovu dugovečnu, tradicionalnu teatarsku svetkovinu, saopštili iz Opštine Zemun.
Međunarodni festival monodrame i pantomime je stalna manifestacija u oblasti kulture od značaja za Gradsku opštinu Zemun. Ove godine u zvaničnoj konkurenciji festivala bilo je sedam predstava, kao i „Čekajući nebo – kad će više“ u čast pantomime. O najboljima su odlučivali stručni žiri i publika, a održan je i bogat prateći program.

Tekstovi se objavljuju kao deo Projekta sufinansiranog iz budžeta Grada Beograda, Gradske uprave, Sekretarijata za informisanje

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *