БЕОГРАД – ПРЕСТОНИЦА КУЛТУРЕ БАЛКАНА

Фото: Беоинфо

Дуго очекивани тренутак у Старом двору

Свечани пријем поводом градске славе Спасовданa

Стрпљиво смо чекали овај тренутак да се макар и у ограниченом броју поново заједно окупимо. Као домаћин градске славе и грађанин Београда срећан сам јер можемо да будемо заједно овде, али и на улицама Београда, рекао је градоначелник др Зоран Радојичић

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић, протекле седмице, на Спасовдан, славу града Београда, у Старом двору био је домаћин свечаног пријема поводом градске славе Вазнесења Господњег – Спасовдана. Пријему поводом Спасовдана присуствовали су патријарх српски Порфирије, председник Скупштине града Београда Никола Никодијевић, заменик градоначелника Горан Весић, помоћник градоначелника Андреја Младеновић, као и представници Владе Републике Србије, представници Српске православне цркве, представници дипломатских мисија у Београду, секретари, одборници и директори градских предузећа. „Ова година и година иза нас су године великог искушења за Град Београд, нашу државу и цео свет. Стрпљиво смо чекали овај тренутак да се макар и у ограниченом броју поново заједно окупимо. Као домаћин градске славе и грађанин Београда срећан сам јер можемо да будемо заједно у Старом двору, али и на улицама Београда. Остаје бол за свим људима који су изгубили борбу с вирусом корона, али остаје и захвалност медицинским радницима и свима који су се борили с нама у овом тешком времену. Остаје и солидарност као једини начин борбе с природом када се она наљути на човечанство“, рекао је Радојичић.

Фото: Беоинфо

Спасовданска литија

На улицама града обележена слава Београда

Свечаном литијом, коју је предводио патријарх српски Порфирије, на централним градским улицама обележена је градска слава – Спасовдан

У Спасовданској литији учествовали су градоначелник проф. др Зоран Радојичић, заменик градоначелника Горан Весић, помоћник градоначелника Андреја Младеновић, као и други представници Градске управе, Владе Републике Србије, градских и републичких установа и институција, као и десетине хиљада Београђана.

Ове године литија је одржана у вечерњем термину, a у молитвеној поворци биле су и мошти светитеља Свете Петке и деспота Стефана Лазаревића.

Литија је кренула од Вазнесењске цркве, Улицом кнеза Милоша и потом Улицом краља Милана до Трга Славија, те Булеваром ослобођења до Храма Светог Саве, где је одржан молебан, после којег се патријарх обратио окупљеним грађанима.

Фото: Беоинфо

Београд добио своју химну

Одборници Скупштине града усвојили су протекле седмице Одлуку о песми града Београда, а заменик градоначелника Горан Весић истакао је да је песма „Химна Београду“ на неки начин сама себе кандидовала за песму града Београда. 
Он је подсетио да би по Закону о главном граду и Статуту града, који су усвојени 2019. године, требало да Београд има „песму града“. 
„Формирали смо стручну комисију која се бавила избором песме и могу да кажем да тај посао није био превише тежак, будући да је ’Химна Београду’ нашег песника Танасија Младеновића, за коју је музику написао Миховил Логар, на неки начин сама себе кандидовала, и она ће бити извођена на свечаним догађајима које организује Град Београд, наравно уз државну химну.“

Текстови се објављују као део Пројекта суфинансираног из буџета Града Београда, Градске управе, Секретаријата за информисање

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *