BEOGRAD – PRESTONICA KULTURE BALKANA

Foto: Beoinfo

Dugo očekivani trenutak u Starom dvoru

Svečani prijem povodom gradske slave Spasovdana

Strpljivo smo čekali ovaj trenutak da se makar i u ograničenom broju ponovo zajedno okupimo. Kao domaćin gradske slave i građanin Beograda srećan sam jer možemo da budemo zajedno ovde, ali i na ulicama Beograda, rekao je gradonačelnik dr Zoran Radojičić

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić, protekle sedmice, na Spasovdan, slavu grada Beograda, u Starom dvoru bio je domaćin svečanog prijema povodom gradske slave Vaznesenja Gospodnjeg – Spasovdana. Prijemu povodom Spasovdana prisustvovali su patrijarh srpski Porfirije, predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević, zamenik gradonačelnika Goran Vesić, pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović, kao i predstavnici Vlade Republike Srbije, predstavnici Srpske pravoslavne crkve, predstavnici diplomatskih misija u Beogradu, sekretari, odbornici i direktori gradskih preduzeća. „Ova godina i godina iza nas su godine velikog iskušenja za Grad Beograd, našu državu i ceo svet. Strpljivo smo čekali ovaj trenutak da se makar i u ograničenom broju ponovo zajedno okupimo. Kao domaćin gradske slave i građanin Beograda srećan sam jer možemo da budemo zajedno u Starom dvoru, ali i na ulicama Beograda. Ostaje bol za svim ljudima koji su izgubili borbu s virusom korona, ali ostaje i zahvalnost medicinskim radnicima i svima koji su se borili s nama u ovom teškom vremenu. Ostaje i solidarnost kao jedini način borbe s prirodom kada se ona naljuti na čovečanstvo“, rekao je Radojičić.
Foto: Beoinfo

Spasovdanska litija

Na ulicama grada obeležena slava Beograda

Svečanom litijom, koju je predvodio patrijarh srpski Porfirije, na centralnim gradskim ulicama obeležena je gradska slava – Spasovdan

U Spasovdanskoj litiji učestvovali su gradonačelnik prof. dr Zoran Radojičić, zamenik gradonačelnika Goran Vesić, pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović, kao i drugi predstavnici Gradske uprave, Vlade Republike Srbije, gradskih i republičkih ustanova i institucija, kao i desetine hiljada Beograđana.

Ove godine litija je održana u večernjem terminu, a u molitvenoj povorci bile su i mošti svetitelja Svete Petke i despota Stefana Lazarevića.

Litija je krenula od Vaznesenjske crkve, Ulicom kneza Miloša i potom Ulicom kralja Milana do Trga Slavija, te Bulevarom oslobođenja do Hrama Svetog Save, gde je održan moleban, posle kojeg se patrijarh obratio okupljenim građanima.

Foto: Beoinfo

Beograd dobio svoju himnu

Odbornici Skupštine grada usvojili su protekle sedmice Odluku o pesmi grada Beograda, a zamenik gradonačelnika Goran Vesić istakao je da je pesma „Himna Beogradu“ na neki način sama sebe kandidovala za pesmu grada Beograda. 
On je podsetio da bi po Zakonu o glavnom gradu i Statutu grada, koji su usvojeni 2019. godine, trebalo da Beograd ima „pesmu grada“. 
„Formirali smo stručnu komisiju koja se bavila izborom pesme i mogu da kažem da taj posao nije bio previše težak, budući da je ’Himna Beogradu’ našeg pesnika Tanasija Mladenovića, za koju je muziku napisao Mihovil Logar, na neki način sama sebe kandidovala, i ona će biti izvođena na svečanim događajima koje organizuje Grad Beograd, naravno uz državnu himnu.“

Tekstovi se objavljuju kao deo Projekta sufinansiranog iz budžeta Grada Beograda, Gradske uprave, Sekretarijata za informisanje

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *