Младић друмом, суд шумом

Свестан пресуде која му следи, генерал је покушао да изнесе своје виђење босанског рата и касније ујдурме од суђења. Није му то дозвољено, али је и у оно мало времена показао достојанство и непокорност српског војника

Генерал Ратко Младић зна да у хашкој судници привуче пажњу, што својом појавом, што речитим изјавама које нису упућене суду већ широкој јавности. То показује да му је дух добро очуван, упркос низу медицинских проблема и ригидног односа суда и затворске управе везаних за њих (да ли ико може да замисли судско веће које игнорише здравствено стање као што је Младићево, сматрајући нормалним његов притисак на црти од 180?!).

ДЕСЕТ МИНУТА Када је приликом изрицања првостепене осуђујуће пресуде, крајем новембра 2017. године, ушао у судницу, бивши командант Војске Републике Српске прво се прекрстио, а затим публици показао подигнут палац. На кравати је имао срп и чекић, а у реверу Наталијину рамонду.
Сада, у жалбеном поступку, на почетку обраћања замолио је Жалбено веће да му уместо предвиђених 10 минута омогући да говори бар пола сата јер, какао је навео, има да каже нешто за сваку годину од када је гурнут у рат, не само у своје име већ и у име људи, патриота и српског народа који је на ветрометини, али му веће ову молбу није усвојило.
У тренутку када му је молба одбијена, генерал Ратко Младић скинуо је сат с руке, погледао у њега, насмејао се видевши колико је већ времена прошло, и наставио да прича, како би успео да изговори што више од свега онога што је желео да каже.
Успео је генерал да помене да је био мета НАТО-а, да је овај трибунал о коме има негативно мишљење чедо западних сила, које од перестројке дувају истим интензитетом. „НАТО је кренуо на исток, и ја о томе хоћу да говорим.“ Потанко је објаснио дешавања у Сребреници, за коју каже да је кључ овог суђења, о заштићеним и неразоружаним зонама од снага УН…
„Мене је судбина довела да браним своју државу СФРЈ, коју сте разбили, уз помоћ Ватикана и мафије из Немачке. Није рат почео Ратко Младић“, рекао је генерал када је прекинут на половини свог излагања, након што му је суд одузео реч уз изговоре да обраћање предуго траје. „Чуће народ шта Ратко говори, жив сам и здрав, док има нашег народа и племена“, повикао је генерал Младић након што су га прекинули.
Све остало се одвијало по правним процедурама које се подразумевају у жалбеном поступку, наравно, оним процедурама које је сам суд установио, мењајући их и допуњујући „у ходу“, током свог постојања и деловања.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *