Од хипика до злочинаца

Развојни пут прогресивне елите

Специјално за „Печат“ из Кембриџа Небојша Радић

Последњих дана пратимо протесте у већим градовима Србије а већ неколико месеци и масовне протесте широм Америке и неких других западноевропских земаља. У овом чланку ћемо се позабавити омладинским протестима из једног специфичног угла и историјске перспективе

Хиљаде углавном младих људи маршира улицама и окупља се по трговима пркосећи владама које су у циљу заштите од пандемије вируса корона забраниле окупљања или бар препоручиле да се из кућа не излази без преке потребе. Непосредни повод за излазак на улице у Америци је полицијско насиље чија је жртва био црнoпути Џорџ Флојд.
Удружење „Црни животи су важни“ (Black Lives Matter, БЛМ) преузело је координацију ових, у почетку спонтаних протеста. Међу њиховим захтевима су уступци за црну популацију Сједињених Држава (па и Британије, на пример). Понегде белци треба да клече и моле за опроштај, негде црни студенти треба касније да полажу испите (сад морају да протестују) или не треба да плаћају школарине. У сваком случају, не бити расиста није довољно и поистовећује се са самим расизмом. Једина задовољавајућа мера у тим црно-белим односима је активни, јавни, милитантни антирасизам који иде ка својим крајњим консеквенцама. Професорка са Кембриџа је пре неколико недеља послала твитером поруку следеће садржине: „Бели животи нису важни“ („White lives don’t matter“). Колегиница сада објашњава контекст. Нисмо је добро разумели, каже… Не, сви смо баш одлично разумели. Мултимилијардер Луис Хамилтон, иначе возач формуле један, тражио је да пре трке у Аустрији сви возачи клекну насред писте у знак подршке покрету и њиховим захтевима. Неки нису хтели да клекну, али су носили одговарајуће наменске мајице и било им је омогућено да усмено дају подршку овом покрету. Ако ниси са нама, онда си против нас, изгледа да је основни став активиста БЛМ-а (тако је говорио и Џорџ Буш Млађи, на пример).

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *