Политика друмом, догађаји шумом

Како су САД и ЕУ креирале политику према БиХ (Први део)

Да би неки масован злочин био злочин геноцида, поред осталог је неопходно да постоји политичка намјера, програм, план, политичка одлука да се зло почини. Ако нема тога, нема ни геноцида. Како онда објаснити да је Британија, заједно са САД, прије три године Савјету безбједности УН предложила резолуцију о забрани негирања геноцида у Сребреници, а ономад објављује своје обавјештајне податке о томе да геноцидне намјере није ни било. „Локалне јединице АБиХ излазиле су из заштићене зоне и оружано провоцирале реаговање српске стране, а онда се преко ноћи повукле према Тузли и оставиле небрањеном енклаву у коју се, одлуком ниже команде, омања јединица ВРС ушетала у центар Сребренице.“ Амбасадор у Сарајеву је тим поводом само поновио став Британије да се геноцид догодио.
Спољна политика Вашингтона, Лондона и Брисела прије, током и послије грађанског рата у Босни изазивала је и данас изазива недоумице и конфузију. С једне стране, импресионира одличним познавањем географије, топографије, историографије, демографије, статистике, као и конкретних догађаја до у детаље, укључив и досијее домаћих актера, а с друге, шокира политиком која систематски занемарује сва та сазнања и руководи се неким унапријед зацртаним схемама којим се опире реалност на терену.
Да је резултат, очекивано, лош, говоре повремене изјаве високих званичника САД и ЕУ који и сами признају да је ситуација у БиХ гора него почетком 1990-их и да су дубоко фрустрирани због неуспјеха свога ангажовања које траје већ готово три деценије. Како објаснити хроничну ситуацију у којој политика тзв. међународне заједнице „иде друмом“, а догађаји на терену – „шумом“? Зашто прије свега англо-америчка и политика европских вазала занемарује чињенице по цијену готово вриштеће недјелотворности? Но да ли је ипак баш тако или се само нама причињава из ракурса земаља и народа који су објекат ове политике?

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *