Печат недеље

СТОКХОЛМСКИ СИНДРОМ НА ИСТ РИВЕРУ

Иако се Савет безбедности УН током седнице о Косову бавио далеко важнијим стварима, највећу пажњу јавности привукла је опаска шефа српске дипломатије Ивице Дачића упућена представници приштинских власти Вљори Читаку да „колонизатори“ нису Срби, него они с којима управо седи. „Знаш ко је колонизатор? Па ти што седиш с њима! Колонизација, па то је највећа глупост на свету“, рекао је Дачић косовској представници по окончању седнице, у тренутку када је разговарала са члановима делегација САД и Велике Британије.
Објашњавајући нешто касније своје реаговање, Дачић је рекао да је идејом да се на Косову ради о „деколонизацији“ од Србије био посебно фрапиран. „Колико неко треба да нема стида да у СБ пред великим колонијалним силама које су имале своје колоније широм света, и пред афричким, јужноамеричким и азијским земљама које су се ослобађале од колонијализма користите један такав израз, а да вас није срамота, то је чист безобразлук“, рекао је Дачић за РТС. Он је позвао Читаку да докаже да су албански споменици на Косову постојали у 13. и 14. веку. „Када ми донесе један историјски споменик албанског порекла из 13. или 14. века са Косова. Када покаже један споменик из тог периода, онда бих могао да кажем да су Албанци ту били у то време. Али рећи за Србе да су колонизатори, да су владали, а не живели на Косову, то је безобразлук“, додао је.
На почетку излагања Дачић је рекао да се ситуација на Косову и Метохији погоршала у последњих неколико година и позвао на наставак решења овог проблема кроз дијалог, али је и указао да Приштина својим понашањем то онемогућава и то не само увођењем „неразумних“ такси на робу из Србије него и неспровођењем договора постигнутих у Бриселу, пре свега договора о формирању Заједнице српских општина. „Приштина наставља да угрожава све што су се ЕУ и други међународни чиниоци трудили да се постигне, кроз дијалог и регионално повезивање. Како онда очекивати да се поштује било какав договор ако се не поштују основни принципи на којима почива савремена Европа“, указао је он. Дачић је чланице Савета безбедности упозорио и да „Приштина спрема напад на север Косова“ како би спровела једнострану одлуку о присвајању имовине Трепче и додатно „застрашила српско становништво“. „Молим вас да веома озбиљно схватите моје упозорење“, рекао је Дачић.
Шеф српске дипломатије је током говора пажљиво и темељно оспоравао и тврдње приштинских власти о „етничком чишћењу“, „геноциду“, „масовним силовањима“ које су наводно српске власти починиле на Косову и то учинио махом аргументацијом из америчких и косовских извора. „За протеклих 20 година, 311 градова и села у којима су живели Срби постали су етнички чисти, то јест у њима сада живе само Албанци. Шта је то него етничко чишћење? И то је најбоља потврда лажи о наводном геноциду над Албанцима, јер какав је то геноцид ако Албанаца данас има више него што их је било, док је протерано више од 200.000 Срба и етнички очишћено 311 од 427 насеља у којима су они живели“, рекао је Дачић указујући да је стварност обрнута албанским тврдњама.
Дачић је посебну пажњу посветио и позивима на уједињење Косова са Албанијом, најпре на оне који долазе од албанског премијера Едија Раме и позвао међународну заједницу да престане да буде нема на та дешавања, него да реагује пре него што се ситуација додатно погорша.
Читаку је, с друге стране, као да није чула аргументе које је непосредно пре ње изнео Дачић, поновила флоскуле косовских Албанаца о 20.000 силованих жена, 10.000 убијених и слично, као и тврдње о „српској колонизацији Косова“, што је био и узрок на почетку текста поменутог Дачићевог реаговања.
На седници Савета безбедности пажња је посвећена и скорашњој акцији специјалних снага косовске полиције на северу покрајине и хапшењу двојице службеника Мисије УН на Косову. Шеф УНМИК-а Захир Танин рекао је да власти у Приштини нису поштовале имунитет особља УН, што је њихова обавеза, те да су обојица била „изложена претераној сили“, након чега су хоспитализовани. На ово се надовезао подсекретар УН за правна питања Мигел де Серпа Сантос, који је присутнима објаснио да особље УН на Косову ужива имунитет од било каквог хапшења, те да уколико се тако нешто ипак догоди, морају одмах бити пуштени и предати мисији УН. Додао је да су ухапшени противно правилима на основу којих је успостављена мисија УН на Косову, као и да власти у Приштини немају право да службенике УН проглашавају непожељним особама, без сагласности шефа УНМИК-а. Осврћући се на овај инцидент, Дачић је рекао да се ситуација у јужној српској покрајини толико погоршала да тамо више Срби не могу да се осећају безбедно, али ни припадници УНМИК-а. „На Косову више ни припадници мисије УН нису сигурни. Шта је следеће, протеривање целе мисије?“, упитао је Дачић. Читаку је пак рекла да су „оптужбе да косовске власти намерно таргетирају особље УНМИК-а несхватљиве“. „Досад ниједном службенику УН на Косову се није ништа десило нити је био мета претњи или застрашивања“, рекла је она. Да, досад.

Сложно против такозваног Косова

Као што је и могло да се претпостави још када су, кршењем сопствених статута, светска и европска фудбалска федерација (ФИФА и УЕФА) у своје чланство примили самозвано Косово, сусрет с репрезентацијом ове државолике творевине изазвао је неприлике. А настрадала је Црна Гора која је у истом тренутку остала без селектора Љубише Тумбаковића и двојице важних првотимаца, Мирка Иванића и Филипа Стојковића.
Иванић и Стојковић, фудбалери „Црвене звезде“ који су иначе рођени у Србији, одбили су прошлог петка да наступе на мечу Црне Горе против „Косова“ у оквиру квалификација за Европско првенство које се одржава наредне године, док је Тумбаковић одлучио да на тој утакмици, одиграној пред празним трибинама стадиона у Подгорици, не предводи црногорску селекцију.
„Ако не прихватате да не играм против Косова, онда сам спреман да више никада не играм за репрезентацију. Нећу играти против њих, макар више никад не играо за Црну Гору“, пренели су медији Иванићеве речи.
А Извршни одбор Фудбалског савеза Црне Горе донео је, како је саопштено, „једногласну одлуку о смени досадашњег селектора националне селекције Љубише Тумбаковића због одлуке да не води екипу на поменутој утакмици, што представља непријатно изненађење и кршење професионалних обавеза дефинисаних уговором“.
С друге стране, одлука двојице фудбалера и њиховог тренера у Србији је дочекана изразима подршке. „Поздрављам њихову одлуку, свака им част на томе. Поступили су исправно, онако како би требало сваки Србин да је на њиховом месту“, изјавио је легендарни фудбалер „Црвене звезде“ Душан Савић. На сличан начин реаговао је и председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта, рекавши да су „Тумбаковић, Иванић и Стојковић показали да су часни Срби и праве патриоте јер би вођењем, односно играњем против репрезентације тзв. Косова признали независност јужне српске покрајине“, а да је „Фудбалски савез Црне Горе с Дејаном Савићевићем на челу, одлуком да игра против тзв. Косова, сипао со на рану Србије и српског народа“.
Како медији најављују, Љубиша Тумбаковић требало би да постане нови селектор српске фудбалске репрезентације уместо Младена Крстајића.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *