Нови корак за нову снагу ЕПС-а

Уговор за систем заштите од пожара за Костолац Б3

Изградња блока Б3 снаге 350 МW у ТЕ „Костолац Б“ вредности око 600 милиона долара један је од највећих пројеката који се реализују у ЕПС-у и Србији. Веома сам задовољан што партнери из компаније „China Machinery Engineering Corporation“ (ЦМЕК) ужурбано раде на изградњи новог блока. Одлука ЦМЕК-а и „Сименса“ да се потпише уговор о пројектовању и инсталацији система заштите од пожара за нову електрану потврђује да обе компаније дају приоритет „Електропривреди Србије“ – рекао је Милорад Грчић, в. д. директора ЈП ЕПС на потписивању уговора.
Кинеска компанија ЦМЕК и компанија „Сименс Београд“ потписале су уговор о пројектовању, набавци и пружању услуга за систем за заштиту од пожара за блок Б3 у ТЕ „Костолац Б“. Вредност уговора је око пет милиона евра.
„Захвалан сам ЕПС-у на указаном поверењу. Пажљиво смо анализирали и изабрали компанију ’Сименс’ због експертизе и референци у овој области. Постављање квалитетног система заштите од пожара услов је да надлежне инспекције одобре почетак рада електране. Очекујемо да ће ’Сименс’ успешно и у року завршити овај задатак“, изјавио је Тонг Зиганг, потпредседник компаније ЦМЕК.
„’Сименс’ системи за заштиту од пожара могу се сврстати међу најпоузданије системе ове врсте који испуњавању све локалне и европске стандарде и могу да одговоре на све захтеве корисника“, истакао је Удо Ајхлингер, генерални директор компаније „Сименс“ у Србији. „Ово је други пројекат који је ’Сименс’ уговорио са компанијом ЦМЕК, а који представља наставак наше сарадње у много већем обиму него до сада, док је ’Електропривреда Србије’ наш дугогодишњи партнер са којим имамо низ успешно реализованих пројеката и поносан сам што и овим пројектом настављамо ту сарадњу.
Систем за заштиту од пожара обухвата следеће системе који ће бити имплементирани на овом пројекту: систем за дојаву пожара, систем за детекцију гаса, систем за гашење хемијским гасом, систем за гашење – водом и пеном, систем за централизовани надзор и управљање. Систем за заштиту од пожара ће Костолцу омогућити правовремено надгледање свих подсистема и пружити додатну сигурност и безбедност у термоелектрани.“
Систем за заштиту од пожара представља модеран систем који задовољава све неопходне критеријуме у погледу квалитета, функционалности, дизајна, животног века у условима средине за коју је предвиђен.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *