Novi korak za novu snagu EPS-a

Ugovor za sistem zaštite od požara za Kostolac B3

Izgradnja bloka B3 snage 350 MW u TE „Kostolac B“ vrednosti oko 600 miliona dolara jedan je od najvećih projekata koji se realizuju u EPS-u i Srbiji. Veoma sam zadovoljan što partneri iz kompanije „China Machinery Engineering Corporation“ (CMEK) užurbano rade na izgradnji novog bloka. Odluka CMEK-a i „Simensa“ da se potpiše ugovor o projektovanju i instalaciji sistema zaštite od požara za novu elektranu potvrđuje da obe kompanije daju prioritet „Elektroprivredi Srbije“ – rekao je Milorad Grčić, v. d. direktora JP EPS na potpisivanju ugovora.
Kineska kompanija CMEK i kompanija „Simens Beograd“ potpisale su ugovor o projektovanju, nabavci i pružanju usluga za sistem za zaštitu od požara za blok B3 u TE „Kostolac B“. Vrednost ugovora je oko pet miliona evra.
„Zahvalan sam EPS-u na ukazanom poverenju. Pažljivo smo analizirali i izabrali kompaniju ’Simens’ zbog ekspertize i referenci u ovoj oblasti. Postavljanje kvalitetnog sistema zaštite od požara uslov je da nadležne inspekcije odobre početak rada elektrane. Očekujemo da će ’Simens’ uspešno i u roku završiti ovaj zadatak“, izjavio je Tong Zigang, potpredsednik kompanije CMEK.
„’Simens’ sistemi za zaštitu od požara mogu se svrstati među najpouzdanije sisteme ove vrste koji ispunjavanju sve lokalne i evropske standarde i mogu da odgovore na sve zahteve korisnika“, istakao je Udo Ajhlinger, generalni direktor kompanije „Simens“ u Srbiji. „Ovo je drugi projekat koji je ’Simens’ ugovorio sa kompanijom CMEK, a koji predstavlja nastavak naše saradnje u mnogo većem obimu nego do sada, dok je ’Elektroprivreda Srbije’ naš dugogodišnji partner sa kojim imamo niz uspešno realizovanih projekata i ponosan sam što i ovim projektom nastavljamo tu saradnju.
Sistem za zaštitu od požara obuhvata sledeće sisteme koji će biti implementirani na ovom projektu: sistem za dojavu požara, sistem za detekciju gasa, sistem za gašenje hemijskim gasom, sistem za gašenje – vodom i penom, sistem za centralizovani nadzor i upravljanje. Sistem za zaštitu od požara će Kostolcu omogućiti pravovremeno nadgledanje svih podsistema i pružiti dodatnu sigurnost i bezbednost u termoelektrani.“
Sistem za zaštitu od požara predstavlja moderan sistem koji zadovoljava sve neophodne kriterijume u pogledu kvaliteta, funkcionalnosti, dizajna, životnog veka u uslovima sredine za koju je predviđen.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *