Почетна / Друштво / Ембарго као свакодневна појава

Ембарго као свакодневна појава

Међународна конференција „Санкције ЕУ – Русија: резултати, последице и предвиђања“

Пише РАЈКО ПЕТРОВИЋ

Конференција посвећена изузетно важној теми како за Србију, тако и за наш регион, Европу и свет, санкцијама Европске уније према Русији, одржана је средином новембра у Београду, у организацији Института за европске студије (ИЕС) и Фондације „Ханс Зајдел“

Oд 2014. године па до данас на снази су санкције уведене Русији због украјинске кризе и присаједињења Крима. Оне су политичког и економског карактера, и немогуће их је разумети без ширег, мултидисциплинарног приступа. Сходно томе, на овој међународној конференцији говорили су еминентни стручњаци из различитих научних и привредних области. Конференцију су отворили Клаус Физингер, регионални директор „Ханс Зајдел“ фондације за Југоисточну Европу, затим директор канцеларије „Ханс Зајдел“ фондације за Србију и Црну Гору Луц Кобер, директор ИЕС Миша Ђурковић и Стеван Гајић, научни сарадник ИЕС.
Први, од укупно три панела, „Геополитички и међународни оквир санкција“ отворен је излагањем Арманда Маркеса Гуедеса са Универзитета НОВА у Лисабону. Он је најпре истакао да је санкције ЕУ према Русији немогуће посматрати ван ширег геополитичког оквира, јер су тесно повезане и с америчким санкцијама Русији, и с геополитичком стратегијом којом се води НАТО. Гуедес је напоменуо да је Русија у случају „анексије“ Крима прекршила међународно право и да је више од 100 земаља у Генералној скупштини УН гласало за документ који позива на поштовање суверенитета и територијалног интегритета Украјине. Гуедес је указао на то да су санкције које се примењују на Русију „паметне санкције“, усмерене против одређених људи из руског естаблишмента, као и против пословања у одређеним областима у оквиру којих се може остварити производња цивилне, али и војне намене.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *