Нокаут у Дубаију

Ни вишегодишња лобирања, коруптивне методе, претње и уцене нису помогли Приштини и њеним менторима да такозвану државу Косово учлане у међународну асоцијацију криминалистичких полиција. То не значи да неће опет покушати, али овај пут су у Дубаију доживели тотални дебакл

Србија је коначно одахнула. Такозвана држава Косово није примљена у Интерпол упркос низу недозвољених, боље рећи коруптивних радњи Приштине и њених западних ментора. А још је Цицерон говорио: „Nihil honestum esse potest, quod iustitia vacat“, односно: „Ништa нe мoжe бити чaснo чeму нeдoстaje прaвдe.“ Проблем је што у данашњем свету, западном пре свега, важи „хотентотски морал“ да је добро све оно што је за њих добро, док је све оно што је лоше по њих, лоше и за човечанство. Тако смо и дошли у ситуацију да се немилосрдно газе међународно право, правила Организације УН и статути међународних асоцијација.

ТРЕЋА НИЈЕ СРЕЋА Био је ово трећи официјелни покушај Приштине да уђе у Интерпол, глобалну асоцијацију која координира рад полиција 192 земље света (од овог уторка 194, будући да су примљени Кирибати и Вануату). Први покушај био је 2010, други 2015, да би прошле године, када је Скупштина одржана у Кини с јасним назнакама да захтев Приштине неће ни бити стављен на дневни ред, од кандидатуре одустали и Приштина и њени ментори.
Тада је донета и резолуција о јасним смерницама, процедурама и критеријумима за чланство у тој организацији, па земље које траже пријем одсад морају да потврде да испуњавају „све неопходне услове државности“. Палестина је, тако, примљена у чланство, али, за разлику од Косова, она у УН има статус државе посматрача. У том тренутку на челу Интерпола био је Кинез Менг Хонвеи, који је ове године у Кини ухапшен због корупције, па га је заменио представник Јужне Кореје, што је приштинској булументи и њиховим пријатељима дало нова крила.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *