Квантитативна акумулација у љубави

Резон рачуна или срца? Породични живот се жртвује на олтару еротске конкурентности који наводи појединца да увек тражи нови плен. „Неолиберализам“ постаје „неолибертинизам“

Савременост је насељена унутрашњом супротношћу, неразрешивом антиномијом између резона рачуна и резона срца. Први резон се поклапа са профилом homo economicus-а, искованим у појединцима прилагођеним логикама нове економије размене. Као и Робинсон, велики оснивачки мит савремености, појединац се сада појављује као конкурентан и срачунат атом, пројектован у егоистичку и прихваћену потражњу за личним профитом, у односу на који се други исти такав, у свим његовим облицима, јавља као медијум.

ПРЕОКРЕТАЊЕ РАЗЛОГА.

Пошто се разлог срца не може свести на дух рачунице, он сведочи о неуништивој другости, смештеној у прсима човека, у односу на логику услуга за услугу. То је релацијски резон ероса као отварања ка другости и као потрага за двојним јединством у којој се разрешава љубавно искуство. Он означава одбацивање рачунског резона, не само зато што супротставља прихваћеном индивидуализму добровољност односа у коме се даје без рачунице већ и због тога што у основи измиче захвату квантитативних мерења.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Превод са италијанског Драган Мраовић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *