Дует уместо дуела

Пропуштена велика шанса или пут у још једну репризу велике коалиције: Социјалдемократски кандидат за канцелара Мартин Шулц ушао је (неочекивано) превише помирљиво у телевизијско суочавање са Ангелом Меркел, док се од тог догађаја очекивало да радикално преокрене незавидну ситуацију у којој се, непосредно пред изборе за Бундестаг (24. септембра), налази његова странка

У американизованој верзији немачког телевизијског суочавања двоје претендената на најважнији политички положај у земљи, оног канцеларског, између садашње, и досадашње „власнице“ трона Ангеле Меркел (већ пуних и дугих дванаест година, што је пре ње „пошло за руком“ још само Конраду Аденауеру и Хелмуту Колу) и њеног изазивача, социјалдемократског кандидата Мартина Шулца, далеко је интересантније оно што је претходило овој политичкој представи од онога што су милиони гледалаца видели и чули увече 3. септембра. Предисторија, о којој се у јавности мало зна, била је сигурно јача и упечатљивија од догађаја који ће ући у политичку хронику, иако то мало чиме заслужује.

Мартин Шулц и Ангела Меркел су се недељама помно припремали, мање, истина, темељито и амбициозно канцеларка од њеног изазивача, увежбавајући улогу за телевизијски наступ уз тимове разноразних саветника и кореографа, у којем је посебно место дато – тренерима. Спортски израз није овде коришћен само фигуративно. Та „дисциплина“ ушла је поодавно, преузета (опет) из америчког, и у немачки политички живот. За профилом такве личности се трага на ширем (европском) политичком тржишту. Шулцов штаб је, тако, ангажовао тренера из (суседне) Аустрије. „Увезен“ је искусни новинар и телевизијски експерт Маркус Пајхл, који је, својевремено, такође пред ТВ двобој с канцеларком, тренирао Франка Валтера Штајнмајера. Штајнмајеру то није помогло, али га није спречило да, коју годину касније, крунише политичку каријеру (само формално и протоколарно) највишим положајем у земљи: већ неколико месеци је шеф државе.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *