Зона сумрака – Лијепа ли си

Колумбијци кажу да им је Бог дао најлепшу земљу на свету, али и највеће зликовце, како им остатак планете не би завидео. По свему судећи, слично се може рећи и за Хрватску 

Јавни живот Хрватске био је пун емотивног набоја протеклих дана. Како да из ока не крене суза када човек види председницу Колинду Грабар Китаровић, министра одбране Дамира Крстичевића, министра хрватских бранитеља Тома Медведа и друге државне и црквене великодостојнике како с војском (хрватском) на ходочашћу у Лурду (Француска) певају дивну патриотску баладу „Лијепа ли си“ прослављеног рокера Марка Перковића Томпсона? Како да срце не почне убрзано да лупа када матуранти, будућност те лепе земље, прослављају крај средњег образовања марширајући улицама градова уз покличе „За дом спремни“, позив на клање и украшавање паса који им се случајно затекну на путу кукастим крстовима (док њихови вршњаци плешу валцер на трговима градова Србије)? Како да се човек не најежи пред светим скупом у Блајбургу? Како да се не растужи када неваспитани Словенци забране концерт већ поменутом Томпсону, чија је музика ту, како то каже Колинда, „да спаја људе“? Па размислите, има ли лепшег споја од „Максових месара“, „црнаца Францетића Јуре“ и бројних Срба које је „Неретва носила“? За просечног Хрвата одговор је одречан, Србе ко пита. Они и овако не знају шта је емоција.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Један коментар

  1. Blago zemlji čiji su najveći sinovi najveći krvnici i zlikovci koje je ljudski rod rodio. Jedan američki diplomata je u drugom svetskom ratu trebao da opiše zločine u NDH, nije napisano ništa jer nije znao kako da objasni jednom civilizovanom društvu najmonstruoznije zločine koje ljudski um može da zamisli. Sada su te dve države saveznici i veliki prijatelji.Šta je interes? U našem narodu se kaže; čega se pametan stidi lud se ponosi.Tako je sa hrvatima.

    1
    1

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *