Султанови плодови гнева

За „Печат“ из Берлина  Мирослав Стојановић

Нескривени шок на немачкој политичкој и медијској сцени: За Ердоганов радикални, и аутократски, уставни пројекат изјаснила се, пркосно и осветнички, већина „немачких Турака“, (углавном) припадника „треће генерације“, људи који су рођени и одрасли у Немачкој, док је у најважнијим турским градовима, Анкари, Истанбулу и Измиру „султан“ доживео пораз

То што ће Реџеп Тајип Ердоган од председника постати „изабрани султан“, држећи практично све чврсто у својим рукама, добрим делом би требало да захвали – Немачкој.

Губитник у највећим турским градовима – Истанбулу, Анкари и Измиру – тријумфовао је у великим немачким градовима. За најрадикалнију уставну промену у Турској у последњих сто година, прелазак из парламентарне демократије у председнички систем с енормним надлежностима и овлашћењима које се дају шефу државе, изјаснило се готово две трећине (прецизније: 63, 2 процента) „немачких Турака“. Чињеница која је, добрим делом, утицала на коначан исход изјашњавања: право гласања на турском референдуму у Немачкој, где живи многобројна турска заједница, имало је (око) милион и по људи, више него у било којој другој земљи осим матичне.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *