Колапс гиганта транзиције

Пише Слободан Иконић

Суноврат једног од највећих регионалних привредних система показује сву погубност тајкунског пословања никлог на распаду Југославије и у мутним водама транзиционе приватизације. И док светски играчи воде економско-политичку игру око посрнулог гиганта, губитници су његови запослени у неколико балканских земаља

Од планова за јавну понуду на Лондонској берзи хрватски концерн „Агрокор“ је за само шест месеци дошао на ивицу банкрота. Окидач је била оцена у јануару и фебруару кредитних агенција „Стандард енд Пурса“ и „Мудиса“ којом је презадужена компанија пребачена у рејтинг „смеће“. После смањења кредитног рејтинга, презадужени конгломерат у већинском власништву тајкуна Ивице Тодорића наишао је на проблеме приликом подизања нових кредита. Са шест и по милијарди евра годишњег промета, концерн од чак 61 предузећа из Хрватске, Србије, Словеније, Мађарске и БиХ која се претежно баве производњом хране и малопродајом, „остварио“ је и обавезе од шест милијарди евра, од чега су око три и по милијарде дугови банкама.

После сазнања да је на ноћном састанку 5. марта у Банским дворима био и Ивица Тодорић, председник Управе и већински власник „Агрокора“, питање највећег пословног система у региону из корпоративног и финансијског сектора преселило се и у политички. Бански двори су узнемирени јер је у питању 61 предузеће и 60.000 радника у хрватској и региону и 15 одсто БДП-а Хрватске.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *