ГДЕ СМО ДАНАС?

НАТО АГРЕСИЈА 1999: ЗЛОЧИН ПРОТИВ МИРА И ЧОВЕЧНОСТИ

Пише Живадин Јовановић

НАТО је, изазивајући 1999. први рат на тлу Европе после Другог светског рата, на најгрубљи начин прекршио Повељу Уједињених нација, основне принципе међународних односа, као и свој оснивачки акт из 1949. године. Бил Клинтон и лидери других водећих чланица НАТО-а фактички су узурпирали улогу Савета безбедности УН. Своју „изузетност“ и месијанство у ширењу демократије лидери западних земаља испољили су и тако што су повели један прљави рат против земље која их ничим није угрожавала, чак и без одобрења својих парламената

Навршило се, ево, пуних 18 година од почетка оружане НАТО агресије на нашу земљу. Београдски форум за свет равноправних и низ других нестраначких, независних, непрофитних организација – Клуб генерала и адмирала Србије, СУБНОР Србије, Друштво српских домаћина – свих протеклих година организују националне и међународне конференције анализирајући праве циљеве и последице НАТО агресије одајући, истовремено, почаст великим људским жртвама. Ове организације увек су НАТО напад јасно квалификовале као оружану агресију одбијајући сваку мимикрију и покушаје прикривање суштине. А суштина се састоји у томе да је НАТО, изазивајући 1999. први рат на тлу Европе после Другог светског рата, на најгрубљи начин прекршио Повељу Уједињених нација, основне принципе међународних односа, као и свој оснивачки акт из 1949. године. Бил Клинтон и лидери других водећих чланица НАТО-а фактички су узурпирали улогу Савета безбедности УН. Своју „изузетност“ и месијанство у ширењу демократије лидери западних земаља испољили су и тако што су повели један прљави рат против земље која их ничим није угрожавала, чак и без одобрења својих парламената. Тако је НАТО извршио злочин против мира и човечности.
Терминима „интервенција“, „ваздушна кампања“, „акција“ и сличним, које су обилато користили политичари на Западу, а од њих преузели политичари ДОС-а, пронатовски медији, НВО финансиране из НАТО земаља жели се само замаглити агресија у свом пуном капацитету и умањити одговорност НАТО-а. Позитивно је што у новије време и званичне власти Србије организују обележавање годишњица агресије и што се у јавном комуницирању све више прихвата појам агресије као једино исправан. Све се више прихвата оцена да се НАТО агресија не може ничим оправдати, нити одговорност лидера НАТО земаља умањити. Еволуција коју је требало дочекати.
Шта памтимо, или шта треба да памтимо о томе?

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *