ИНАУГУРАЦИОНИ ЈАДИ ПРЕДСЕДНИКА ДОДИКА

Пише Стефан Каргановић

Позив на инаугурацију Доналда Трампа је част за адресата, то се подразумева, али у првом реду то је признање Републици Српској и њеном народу. То је такође наговештај могућности нове и конструктивније политике према угроженој Републици Српској

Бесмртни Лењин поставио је тезу о „два корака напред, један корак назад“ као основни постулат револуционарне борбе. Срби – па чак и многи који себе сматрају русофилима – нажалост већином слабо владају руским језиком, тако да често ову генијалну тезу постављају натрашке: један корак напред, два корака назад.

То смо пречесто посматрали у понашању ЈНА и српских политичких руководстава деведесетих година. Крени-стани, како се тада говорило. Међутим, када напредујете два корака, можете себи да дозволите тактички луксуз повлачења за један корак зато што сте, по лењинистичкој рачуници, и даље корак у добитку. Проблем је у томе што, по српској пракси и рачуници, махом испада обратно. Јер када напредујете један корак, па се затим, са разлогом или без њега, повлачите за два, ваше политичке позиције незадрживо се осипају зато што у свакој таквој операцији увек остајете барем за корак на чистом губитку.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *