Штајнмајер, упркос Меркеловој

stajnmajerЗа „Печат“ из Берлина Мирослав Стојановић

Неочекивана помоћ социјалдемократском кандидату за председника Немачке: Његовом „крунисању“ пресудно је допринео човек којег је немачки шеф дипломатије означавао као „проповедника мржње“ и приказивао најцрњим бојама, Доналд Трамп – процењено је да је европској фамилији, изгубљеној и успаниченој, управо у овако „хаотичним и суморним временима“, потребно да на државно кормило Немачке дође тако политички искусан, поуздан и одлучан политичар као што је Франк Валтер Штајнмајер 

Без америчког (председничког) шока, али не и без унутарстраначке политичке драме, и Немачка добија новог шефа државе: наследник Јоахима Гаука у (председничком) дворцу „Белви“ биће садашњи шеф дипломатије, социјалдемократа Франк Валтер Штајнмајер.

Премда ће се избори за (формално) највиши, иако (уставно и суштински) не и најважнији положај у земљи (што је, иначе, онај канцеларски) обавити 12. фебруара 2017. године, исход им је (од понедељка ујутру) сасвим известан. Иако невољно, Штајнмајерову кандидатуру прихватила су руководства Хришћанско демократске уније (ЦДУ) и Хришћанско социјалне уније (ЦСУ): уз, за сада јединог, председничког кандидата стала је тако, рачунајући и његову „матичну“ Социјалдемократску партију (СПД), комплетна „велика коалиција“. Она у форуму који бира шефа државе располаже, и уз претпоставку да се појаве нове (унапред осуђене као аутсајдерске) кандидатуре, апсолутном већином.      

Председник републике се, наиме, за разлику од случаја у другим земљама, на пример у Сједињеним Америчким Државама (недавно) и Француској (на пролеће), не бира на директним, непосредним изборима. Уместо народа, као суверена, овде шефа државе бирају „народни представници“ у скупштини која заседа само једном у пет година (колико траје председнички мандат) у таквом саставу – посланици Бундестага (630) плус толико делегата из покрајинских парламената – и таквим поводом. Ако нико од кандидата у првом и другом кругу не обезбеди апсолутну већину, оном најубедљивијем довољна је у трећем кругу проста већина.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *