ИЗЛОГ КЊИГЕ

izlog-knjige

ЖИВОТИ, ЖИВОТИ

zivoti-zivotiМилован Данојлић „Албатрос плус“, Београд, 2016

„Уз осамдесети рођендан песника: нови стихови старог песника.“ Ове речи исписане су на својеврсној и неуобичајеној рођенданској честитки коју је Миловану Данојлићу упутио издавач његове најновије, управо објављене песничке збирке (библиотека „Посебна издања“ ове куће). Текст честитке штампан је на пригодном омоту за ову књигу, коју чини око две стотине кратких песама, дужине углавном од шест до осам стихова. На питање „Каква је порука ваше нове песничке збирке?“, Данојлић је недавно одговорио: „У њој, чини ми се, преовлађује тежња ка помирењу са светом какав јесте, без прихватања његових зала и страхота. Храбро суочавање са несрећом постојања може бити полазна тачка превазилажења историјске несреће. У самој књизи, предах од неповољног општег стања доносе стихови надахнути природом, или они окренути Небу и оностраном трајању…“

ТАМНА ЛЕПОТА БРИСАНОГ ПРОСТОРА

tamna-lepotaДом културе Грачаница, 2016

Тамна лепота брисаног простора зборник је текстова о литерарном опусу Мирослава Тохоља, насталих у раздобљу од 1980. до 2016. године. Ти радови, студије, интервјуи, критике, расути углавном по уметничкој и научној периодици, недељницима и дневним листовима први пут су сакупљени на једном месту, и чине први део књиге. Други део књиге доноси радове написане за Округли сто о књижевном стваралаштву Мирослава Тохоља који је, у организацији Дома културе Грачаница, одржан у Призрену поводом четрдесет година опуса овог књижевника. Један од радова, текст Александра Дунђерина „Рецепција књижевног стваралаштва Мирослава Тохоља 1980–2016“, прилагођен је због теме као предговор зборнику.

ИЗГРАДЊА ДРЖАВЕ НА КОСОВУ – ДЕМОКРАТИЈА, КОРУПЦИЈА И ЕУ НА БАЛКАНУ

lorencoАндреа Лоренцо Капусела „Службени гласник“, Београд, 2016

На овогодишњем сајму књига представљено је неколико нових „Гласникових“ издања, међу којима је и књига Андреа Лоренца Капуселе Изградња државе на Косову – Демократија, корупција и ЕУ на Балкану.
Аутор, који је радио на Косову од 2008. до 2011, у свом делу даје инсајдерску, стручну, аргументовану и студиозну анализу како је Косово постало део мрачне стране модерне историје Балкана од 1999. па до данас. Снажна војна, финансијска, политичка и лобистичка интервенција Запада није успоставила демократију и поштовање људских права већ фрагилне институције које грађанима не могу да пруже сигурност и безбедност. Писац је оголио процесе у којима предаторска елита на Косову шверцом, корупцијом и организованим криминалом држи у рукама грађане као таоце пред очима међународне заједнице (ЕУ и УН).

УПОРИШТА

kovicМилош Ковић „Catena mundi“, Београд, 2016

Публицистички текстови, јавна иступања и интервјуи историчара др Милоша Ковића, настали од 2009. до 2016, сабрани у овој књизи већином су одговори на питања различитих саговорника, а она су се углавном односила на недокучиве везе између садашњости и прошлости, на сложену природу сећања која за људске заједнице, али и за појединце може бити и упориште и претња. Својим јавним деловањем Ковић је, настављајући традицију српког универзитета, Велике школе и Лицеја, потврдио да предавати историју на Универзитету у Београду значи имати још неке одговорности осим бављења академским дисциплинама и школовања научног подмлатка. Попут највећих српских историчара Стојана Новаковића и Слободана Јовановића, или европских Леополда фон Ранкеа и Фернана Бродела, Ковић се није затворио у свој кабинет, одлучан да не ћути о искушењима кроз које пролази његова земља.

ПАТРИЈАРХ СРПСКИ ПАВЛЕ – СВЕТИТЕЉ НАШИХ ДАНА

pavle_korica_finalЖан-Клод Ларше „Службени гласник“, Београд, 2016

Међу запаженим на Сајму књига била је и промоција дела Патријарх српски Павле – светитељ наших дана Жан-Клода Ларшеа. Иако је од његовог упокојења прошло неколико година, стичемо утисак да је непрестано с нама: свети патријарх Павле, монах великог смирења, човек близак људима, тихи заступник, светац који хода, патријарх кога су сви осећали својим и који је све волео истом љубављу. Књига Жан-Клода Ларшеа, угледног православног теолога, управо говори о таквом нашем патријарху. Она нас подсећа на непревазиђени модел духовности и морала, на образац какав ће се тешко поновити. О патријарху поштованом у целом свету први пут долази књига из света, објављена већ на француском, руском и румунском језику.

НА ИЗВОРИМА БОЖАНСКЕ МУДРОСТИ

na-izvorimaПротојереј Живан М. Маринковић, Издавачка фондација Архиепископије београдско – карловачке Српске православне цркве, Београд, 2016

Драгоцени бисер из пребогате духовне ризнице светоотачке књижевности из које је за живота текстове прикупио, одабрао, средио и читаоцима пружио протојереј-ставрофор Живан М. Маринковић, бивши ректор Богословије у Призрену. Ово двотомно дело има скромни задатак да савременом човеку укаже и одговори на многе недоумице и упути на изворе божанске премудрости, где о најважнијим проблемима живота говоре православни Свети оци, који су своју мудрост стицали из извора божанске премудрости, а то је Господ Исус Христос.

НАЧЕРТАНИЈЕ ИЛИЈЕ ГАРАШАНИНА И СПОЉАШЊА ПОЛИТИКА СРБИЈЕ 1842–1853

nacertanije-ilije-garasanina-i-spoljasnja-politika-srbije-1842-1853-66924Константин Владимирович Никифоров„Службени гласник“, Београд, 2016

Ова књига значајно доприноси разоткривању и демистификацији једностраних тумачења која су преко Начертанија, извученог из свог временског и историјског контекста, покушавала да искључиву одговорност за све невоље западног Балкана свале на идеологију „српске агресије“ и Начертаније као њено наводно основно идејно полазиште. Српски превод ове монографије свакако ће користити домаћој публици да кроз руску грађу и руски поглед на историју Србије средином XIX века боље разуме властиту прошлост и да, једновремено, стекне јасније увиде у учестале покушаје драстичног прекрајања српске историје и систематска обесмишљавања њених политичких традиција.

РЕПУБЛИКА СРПСКА КРАЈИНА: ИСТОРИЈСКИ И ГЕОПОЛИТИЧКИ УЗРОЦИ ФОРМИРАЊА, ОКУПАЦИЈА И ПОСЉЕДИЦЕ

rsk„Крајишки привредник“ и Институт за политичке студије из Београда, 2016

Богато издаваштво крајишких Срба избеглих у Србију изнедрило је још једно дело, зборник радова – саопштења с научног скупа одржаног 20. децембра 2015. у Угриновцима. Заступљена су 32 рада којима се указује да је Република Српска Крајина историјска чињеница, да је постојала, имала народ и територију на којој је деловала организована држава. Основни узрок настанка те државе је покушај да се српски народ заштити од геноцида какав је починила Независна Држава Хрватска у време Другог светског рата. У другом делу зборника под заједничким насловом „Ратна дејства, окупација и посљедице“ објављени су радови неких војних команданата и државних функционер Републике Српске Крајине, где свако из свог угла, у оквиру свога видокруга, говори о трајању и узроцима пада ове ратне државе. Зборник су уредили др Момчило Суботић, пуковник Мирко С. Радаковић и др Момчило Диклић.

ОГЛЕДАЛО РУСКО – ЗБОРНИК

ogledalo-ruskoЖелидраг Никчевић „Штампар Макарије“, Београд и „Ободско слово“, Подгорица

Овај јединствени зборник сачињавају изабрани публицистички текстови савремених руских писаца, међу којима су и аутори које овдашња читалачка публика добро познаје и којима је посебно наклоњена. Међу њима су и Захар Прилепин, Тихон Шевкунов, Анатолиј Васерман, Едуард Лимонов, Герман Садулајев, Јегор Холмогоров, Лав Пирогов…
„Верујем да зборник ових текстова за српске читаоце није само информативан – да он на дубљи начин сведочи неупоредиву животворну снагу руског духа и руске књижевности, као и непобедиву блискост руског и српског народа“, каже Желидраг Никчевић, преводилац и приређивач ове књиге.

КВАКА 22

kvaka-22Џозеф Хелер „Филип Вишњић“, Београд, 2016

Један од највећих романа америчке и светске књижевности, ова урнебесно смешна и мрачна сатира прати америчку ескадрилу стационирану на тлу Италије у сам смирај рата, као и њеног најразумнијег припадника Јосаријана у покушају да сачува живу главу и избегне погубно бирократско правило оличено у непрелазној Кваки 22.

СРБИ У ХАЗБУРШКОЈ МОНАРХИЈИ ОД 1526. ДО 1918.

3d copyДејан Микавица, Ненад Лемајић, Горан Васин, Ненад Нинковић „Прометеј“, Радио телевизија Војводине, Нови Сад, 2016

Ово дело представља синтезу резултата вишегодишњег рада аутора у домаћим и страним архивима која у првој књизи описује живот и политику пречанских Срба од слома Угарске у Мохачкој бици до Благовештенског сабора. Приказана је улога и значај Срба као граничара у одбрани Хабзбуршке монархије, али и њихов успех у остваривању слобода и права у држави која их је третирала као неравноправан и неисторијски народ. Ово дело објашњава историјске догађаје и процесе без којих није могуће разумети друштвену историју пречанских Срба и њен утицај на целокупан српски народ. У другој књизи приказана је политичка и друштвена историја српског народа у Хабзбуршкој монархији, односно Аустроугарској од 1861. до 1918. године.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *