IZLOG KNJIGE

izlog-knjige

ŽIVOTI, ŽIVOTI

zivoti-zivotiMilovan Danojlić „Albatros plus“, Beograd, 2016

„Uz osamdeseti rođendan pesnika: novi stihovi starog pesnika.“ Ove reči ispisane su na svojevrsnoj i neuobičajenoj rođendanskoj čestitki koju je Milovanu Danojliću uputio izdavač njegove najnovije, upravo objavljene pesničke zbirke (biblioteka „Posebna izdanja“ ove kuće). Tekst čestitke štampan je na prigodnom omotu za ovu knjigu, koju čini oko dve stotine kratkih pesama, dužine uglavnom od šest do osam stihova. Na pitanje „Kakva je poruka vaše nove pesničke zbirke?“, Danojlić je nedavno odgovorio: „U njoj, čini mi se, preovlađuje težnja ka pomirenju sa svetom kakav jeste, bez prihvatanja njegovih zala i strahota. Hrabro suočavanje sa nesrećom postojanja može biti polazna tačka prevazilaženja istorijske nesreće. U samoj knjizi, predah od nepovoljnog opšteg stanja donose stihovi nadahnuti prirodom, ili oni okrenuti Nebu i onostranom trajanju…“

TAMNA LEPOTA BRISANOG PROSTORA

tamna-lepotaDom kulture Gračanica, 2016

Tamna lepota brisanog prostora zbornik je tekstova o literarnom opusu Miroslava Toholja, nastalih u razdoblju od 1980. do 2016. godine. Ti radovi, studije, intervjui, kritike, rasuti uglavnom po umetničkoj i naučnoj periodici, nedeljnicima i dnevnim listovima prvi put su sakupljeni na jednom mestu, i čine prvi deo knjige. Drugi deo knjige donosi radove napisane za Okrugli sto o književnom stvaralaštvu Miroslava Toholja koji je, u organizaciji Doma kulture Gračanica, održan u Prizrenu povodom četrdeset godina opusa ovog književnika. Jedan od radova, tekst Aleksandra Dunđerina „Recepcija književnog stvaralaštva Miroslava Toholja 1980–2016“, prilagođen je zbog teme kao predgovor zborniku.

IZGRADNJA DRŽAVE NA KOSOVU – DEMOKRATIJA, KORUPCIJA I EU NA BALKANU

lorencoAndrea Lorenco Kapusela „Službeni glasnik“, Beograd, 2016

Na ovogodišnjem sajmu knjiga predstavljeno je nekoliko novih „Glasnikovih“ izdanja, među kojima je i knjiga Andrea Lorenca Kapusele Izgradnja države na Kosovu – Demokratija, korupcija i EU na Balkanu.
Autor, koji je radio na Kosovu od 2008. do 2011, u svom delu daje insajdersku, stručnu, argumentovanu i studioznu analizu kako je Kosovo postalo deo mračne strane moderne istorije Balkana od 1999. pa do danas. Snažna vojna, finansijska, politička i lobistička intervencija Zapada nije uspostavila demokratiju i poštovanje ljudskih prava već fragilne institucije koje građanima ne mogu da pruže sigurnost i bezbednost. Pisac je ogolio procese u kojima predatorska elita na Kosovu švercom, korupcijom i organizovanim kriminalom drži u rukama građane kao taoce pred očima međunarodne zajednice (EU i UN).

UPORIŠTA

kovicMiloš Ković „Catena mundi“, Beograd, 2016

Publicistički tekstovi, javna istupanja i intervjui istoričara dr Miloša Kovića, nastali od 2009. do 2016, sabrani u ovoj knjizi većinom su odgovori na pitanja različitih sagovornika, a ona su se uglavnom odnosila na nedokučive veze između sadašnjosti i prošlosti, na složenu prirodu sećanja koja za ljudske zajednice, ali i za pojedince može biti i uporište i pretnja. Svojim javnim delovanjem Ković je, nastavljajući tradiciju srpkog univerziteta, Velike škole i Liceja, potvrdio da predavati istoriju na Univerzitetu u Beogradu znači imati još neke odgovornosti osim bavljenja akademskim disciplinama i školovanja naučnog podmlatka. Poput najvećih srpskih istoričara Stojana Novakovića i Slobodana Jovanovića, ili evropskih Leopolda fon Rankea i Fernana Brodela, Ković se nije zatvorio u svoj kabinet, odlučan da ne ćuti o iskušenjima kroz koje prolazi njegova zemlja.

PATRIJARH SRPSKI PAVLE – SVETITELJ NAŠIH DANA

pavle_korica_finalŽan-Klod Larše „Službeni glasnik“, Beograd, 2016

Među zapaženim na Sajmu knjiga bila je i promocija dela Patrijarh srpski Pavle – svetitelj naših dana Žan-Kloda Laršea. Iako je od njegovog upokojenja prošlo nekoliko godina, stičemo utisak da je neprestano s nama: sveti patrijarh Pavle, monah velikog smirenja, čovek blizak ljudima, tihi zastupnik, svetac koji hoda, patrijarh koga su svi osećali svojim i koji je sve voleo istom ljubavlju. Knjiga Žan-Kloda Laršea, uglednog pravoslavnog teologa, upravo govori o takvom našem patrijarhu. Ona nas podseća na neprevaziđeni model duhovnosti i morala, na obrazac kakav će se teško ponoviti. O patrijarhu poštovanom u celom svetu prvi put dolazi knjiga iz sveta, objavljena već na francuskom, ruskom i rumunskom jeziku.

NA IZVORIMA BOŽANSKE MUDROSTI

na-izvorimaProtojerej Živan M. Marinković, Izdavačka fondacija Arhiepiskopije beogradsko – karlovačke Srpske pravoslavne crkve, Beograd, 2016

Dragoceni biser iz prebogate duhovne riznice svetootačke književnosti iz koje je za života tekstove prikupio, odabrao, sredio i čitaocima pružio protojerej-stavrofor Živan M. Marinković, bivši rektor Bogoslovije u Prizrenu. Ovo dvotomno delo ima skromni zadatak da savremenom čoveku ukaže i odgovori na mnoge nedoumice i uputi na izvore božanske premudrosti, gde o najvažnijim problemima života govore pravoslavni Sveti oci, koji su svoju mudrost sticali iz izvora božanske premudrosti, a to je Gospod Isus Hristos.

NAČERTANIJE ILIJE GARAŠANINA I SPOLJAŠNJA POLITIKA SRBIJE 1842–1853

nacertanije-ilije-garasanina-i-spoljasnja-politika-srbije-1842-1853-66924Konstantin Vladimirovič Nikiforov„Službeni glasnik“, Beograd, 2016

Ova knjiga značajno doprinosi razotkrivanju i demistifikaciji jednostranih tumačenja koja su preko Načertanija, izvučenog iz svog vremenskog i istorijskog konteksta, pokušavala da isključivu odgovornost za sve nevolje zapadnog Balkana svale na ideologiju „srpske agresije“ i Načertanije kao njeno navodno osnovno idejno polazište. Srpski prevod ove monografije svakako će koristiti domaćoj publici da kroz rusku građu i ruski pogled na istoriju Srbije sredinom XIX veka bolje razume vlastitu prošlost i da, jednovremeno, stekne jasnije uvide u učestale pokušaje drastičnog prekrajanja srpske istorije i sistematska obesmišljavanja njenih političkih tradicija.

REPUBLIKA SRPSKA KRAJINA: ISTORIJSKI I GEOPOLITIČKI UZROCI FORMIRANJA, OKUPACIJA I POSLJEDICE

rsk„Krajiški privrednik“ i Institut za političke studije iz Beograda, 2016

Bogato izdavaštvo krajiških Srba izbeglih u Srbiju iznedrilo je još jedno delo, zbornik radova – saopštenja s naučnog skupa održanog 20. decembra 2015. u Ugrinovcima. Zastupljena su 32 rada kojima se ukazuje da je Republika Srpska Krajina istorijska činjenica, da je postojala, imala narod i teritoriju na kojoj je delovala organizovana država. Osnovni uzrok nastanka te države je pokušaj da se srpski narod zaštiti od genocida kakav je počinila Nezavisna Država Hrvatska u vreme Drugog svetskog rata. U drugom delu zbornika pod zajedničkim naslovom „Ratna dejstva, okupacija i posljedice“ objavljeni su radovi nekih vojnih komandanata i državnih funkcioner Republike Srpske Krajine, gde svako iz svog ugla, u okviru svoga vidokruga, govori o trajanju i uzrocima pada ove ratne države. Zbornik su uredili dr Momčilo Subotić, pukovnik Mirko S. Radaković i dr Momčilo Diklić.

OGLEDALO RUSKO – ZBORNIK

ogledalo-ruskoŽelidrag Nikčević „Štampar Makarije“, Beograd i „Obodsko slovo“, Podgorica

Ovaj jedinstveni zbornik sačinjavaju izabrani publicistički tekstovi savremenih ruskih pisaca, među kojima su i autori koje ovdašnja čitalačka publika dobro poznaje i kojima je posebno naklonjena. Među njima su i Zahar Prilepin, Tihon Ševkunov, Anatolij Vaserman, Eduard Limonov, German Sadulajev, Jegor Holmogorov, Lav Pirogov…
„Verujem da zbornik ovih tekstova za srpske čitaoce nije samo informativan – da on na dublji način svedoči neuporedivu životvornu snagu ruskog duha i ruske književnosti, kao i nepobedivu bliskost ruskog i srpskog naroda“, kaže Želidrag Nikčević, prevodilac i priređivač ove knjige.

KVAKA 22

kvaka-22Džozef Heler „Filip Višnjić“, Beograd, 2016

Jedan od najvećih romana američke i svetske književnosti, ova urnebesno smešna i mračna satira prati američku eskadrilu stacioniranu na tlu Italije u sam smiraj rata, kao i njenog najrazumnijeg pripadnika Josarijana u pokušaju da sačuva živu glavu i izbegne pogubno birokratsko pravilo oličeno u neprelaznoj Kvaki 22.

SRBI U HAZBURŠKOJ MONARHIJI OD 1526. DO 1918.

3d copyDejan Mikavica, Nenad Lemajić, Goran Vasin, Nenad Ninković „Prometej“, Radio televizija Vojvodine, Novi Sad, 2016

Ovo delo predstavlja sintezu rezultata višegodišnjeg rada autora u domaćim i stranim arhivima koja u prvoj knjizi opisuje život i politiku prečanskih Srba od sloma Ugarske u Mohačkoj bici do Blagoveštenskog sabora. Prikazana je uloga i značaj Srba kao graničara u odbrani Habzburške monarhije, ali i njihov uspeh u ostvarivanju sloboda i prava u državi koja ih je tretirala kao neravnopravan i neistorijski narod. Ovo delo objašnjava istorijske događaje i procese bez kojih nije moguće razumeti društvenu istoriju prečanskih Srba i njen uticaj na celokupan srpski narod. U drugoj knjizi prikazana je politička i društvena istorija srpskog naroda u Habzburškoj monarhiji, odnosno Austrougarskoj od 1861. do 1918. godine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *